• 06 mei 2017
  • Bezoeken
  • Akkrum

Akkrum Opent! (opening watersportseizoen)

Jong en oud kan zich op zaterdag 6 mei bijna letterlijk laten onderdompelen in alles wat Akkrum/Nes in het komende seizoen aan watersport te bieden heeft. Onder de nieuwe naam Akkrum Opent! organiseert watersportvereniging AWS Eendracht  dan samen met een aantal lokale watersportbedrijven diverse activiteiten in Akkrum.

Klompkesilen
Een bijzonder onderdeel van Akkrum Opent op 6 mei is het Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen (IFKK). Vorig jaar werd dit officiële Kampioenschap gehouden tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum en volgend jaar tijdens Culturele Hoofdstad 2018 in Leeuwarden! Het IFKK wordt dus gehouden tijdens een van de mooiste evenementen van de provincie! Klompkesilen is een traditie geworden waar de kinderen met ouders en grootouders veel plezier aan beleven. Er wordt gestreden om de wisselbekers voor de “vrije” en de “Scherjon” klasse.

Om 12:00 word gestart met de officiële keuring door de Keurmeester van de Stichting Klompkesilen die na goedkeuring een teken in de kiel zal slaan. Dan gaat het om 14:00 los en gaan de samengestelde klassen om het Kampioenskip strijden. De winnaar in de Fryske Klasse ontvangt de officiële Kampioenswimpel van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV).

Als je niet mee vaart in de Fryske Klasse wordt je ingedeeld in de vrije klasse waar zal worden gestreden voor de beker. Wist je dat er meer dan 2500 Klompkes zijn uit de officiële Fryske Klompklasse? Dus heb je zelf geen klomp, dan is er altijd wel een oom of tante, buurman of buurvrouw die er eentje beschikbaar wil stellen. Ook stelt de Stichting Klompkesilen enkele Fryske Klompkes beschikbaar om te gebruiken tijdens het Kampioenskip.

Nautische markt

Vanaf 13.00 uur presenteren diverse watersportbedrijven en andere Akkrumer ondernemers zich op de gezellige nautische markt. Hier is van alles op het gebied van watersport te vinden, van nautische kleding tot aan stoere rubberboten.

Kajuit- en dekconcerten
Een primeur dit jaar zijn de zogenaamde  kajuit- en dekconcerten. Bezoekers kunnen vanaf 13.00 uur op verschillende klassieke en moderne schepen in een intieme setting genieten van diverse liveoptredens.

Skimboardbaan voor durfals
Ook kan men aan diverse workshops meedoen, zoals suppen, jeugdzeilen en kanovaren. En is er een heuse skimboardbaan voor de echte durfals! Verder organiseert volleybalvereninging AVC’69 een spannend beachvolleybaltoernooi voor iedereen van 12 jaar en ouder. De kleine watersporters kunnen zich vermaken in de waterballen,  op het springkussen en in de draaimolen.

Livemuziek op het horecaplein
Akkrum Opent! sluit vanaf 17.00 uur de dag feestelijk af op het horecaplein, waar men onder het genot van heerlijke zomerse drankjes en lekkere hapjes kan genieten van livemuziek van de  reggaeband Boss Capone, de Nederlandstalige Indie Pop band Publiek geheim en DJ Soolz.

De organisatie van Akkrum Opent! is in handen van AWS Eendracht i.s.m. Jachthaven Tusken de Marren, Jachtwerf Oost en eetgelegenheid De Koken.

Tot ziens op 6 mei tijdens Akkrum Opent!