• 15 december 2018
  • Muziek
  • Heerenveen
  • 20,00 (voorverkoop 17,00, studenten/cjp 15,00, kinderen gratis)

Concert Filharmonie Der Aa

Filharmonie Der Aa geeft op zaterdag 15 december 20.15 uur een concert dat in het teken staat van het honderdste sterfjaar van de Weense schilder Gustav Klimt. Op het programma staan de eerste symfonie en de Rückert-liederen van Gustav Mahler en de ouverture Egmont van Ludwig van Beethoven. Het concert staat onder leiding van Jacob Slagter. Solist in de Rückert-liederen is Rutger van Oeveren.

De “gouden periode” van de schilder Klimt viel samen met de gouden tijd van de Weense kunst, waarin ook Gustav Mahler een prominente figuur was, als componist, maar vooral als dirigent. Klimt gaf zijn stad- en naamgenoot een plek in de wandschilderingen van zijn Beethovenfries. Dat fries is gewijd aan Beethoven, de componist die een eeuw eerder in Wenen actief was geweest en om wiens invloed ook Mahler niet heenkon.

Jacob Slagter is lange tijd als solo-hoornist verbonden geweest aan het Koninklijk Concertgebouworkest, dat als geen ander orkest verbonden is met de symfonieën van Mahler. Hij werkte nauw samen met dirigenten als Bernard Haitink, Leonard Bernstein en George Solti. Maar zijn roots liggen in Friesland, waar hij zijn loopbaan begon bij de bekende brassband De Wâldsang. Inmiddels richt Slagter zich uitsluitend op het dirigentschap. Rutger van Oeveren studeert bij Xenia Meijer aan de opleiding oude muziek van het conservatorium van Amsterdam en houdt zich behalve met oude muziek ook met het liedrepertoire bezig.

Symfonieorkest

Filharmonie Der Aa is een symfonieorkest dat in 2009 werd opgericht als KamerFilharmonie Der Aa. Het bestaat uit amateurmusici uit de drie noordelijke provincies, die op een zo hoog mogelijk niveau muziek willen maken. Sinds december 2017 is Jacob Slagter de chef-dirigent van het orkest. Eerder dit jaar verzorgde hij met Der Aa een succesvolle serie uitvoeringen van de 8ste symfonie van Bruckner.