• 06 oktober t/m 09 december 2018
  • 11:00
  • Cultureel
  • Heerenveen
  • 9

Dick van Arkel – Sleat / Sloot

6 oktober t/m 9 december 2018

Beeldend kunstenaar Dick van Arkel (Den Haag, 1950) reageert in de expositie Sleat / Sloot met uiteenlopend werk op hoogtepunten uit de collectie van Museum Belvédère.

Tames Oud

Zo hangt het schilderijtje Schelpenzee van Tames Oud (1893 Ameland) naast Stok in het water van Dick van Arkel. De exposant zoekt daarmee naar de spanning tussen de twee kunstwerken. Hij heeft een zwak voor het werk van Oud. ‘Het is een klein, betekenisloos, privégenoegen van mij. Drie jaar lang hebben Tames Oud en ik bij elkaar in de buurt gewoond, in Den Haag. Aangezien ik drie jaar was toen hij stierf, is ons nabuurschap aan mij voorbij gegaan. Ik realiseerde me dit pas, toen ik een stukje over hem ging schrijven en wat gegevens over Oud verzamelde. Nu delen Oud en ik nabuurschap in Belvédère.’

Schelpenzee

Schelpenzee is een expressieve voorstelling van een zeegezicht, vanaf het strand. Stok in het water is een sober, zwart-wit fotowerk, geen schilderij, ook net geen sculptuur. Twee boven elkaar gemonteerde ovalen, voorstellende een dubbelgeklapt water met daarin een werkelijke stok. De zalen zijn verder gevuld met wonderlijke, zeer wisselende werken, die soms een nieuw licht werpen op een aantal schilderijen van het museum.

Het oeuvre van Van Arkel is zeer divers, maar het Nederlandse polderlandschap – met zijn afgemeten velden, akkers en door knotwilgen omzoomde wegen en sloten – vormt één van de belangrijkste inspiratiebronnen.

Rondleidingen

Tijdens de tentoonstellingsperiode van Sleat / Sloot, geeft de kunstenaar Dick van Arkel rondleidingen door zijn eigen expositie. De kosten bedragen vijf euro, exclusief museumentree. De data zijn: zondag 14 en 28 oktober, – zondag 11 en 25 november en zondag 9 december.

Maximaal 15 personen per rondleiding, vol is vol. Aanmelden kan via de website.