Wanneer?

Vrijdag 23 mei, 19:15 - 00:00

Waar?

Fok 78, 8441BR Heerenveen Plan route

BarokOpera Amsterdam, in 2000 opgericht door fluitist en dirigent Frédérique Chauvet, maakt hedendaags muziektheater. Het ensemble laat je kennismaken met populaire opera’s uit de 17e, 18e en 19e eeuw die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan, zoals dit keer Mozarts prachtige ‘Die Entführung aus dem Serail’ uit 1782.

De Spaanse edelman Belmonte bevrijdt zijn geliefde Konstanze uit het Turkse paleis van de pasja Bassa Selim. Maar ze worden gepakt en voorgeleid aan de pasja, die hen in eerste instantie terecht wil stellen. Ondanks zijn gevoelens voor Konstanze laat Bassa Selim, als verlicht heerser, de geliefden en hun bedienden vrijuit gaan.

De jeugdige Mozart en zijn tijdgenoten waren gefascineerd door het Ottomaanse rijk, maar hadden weinig echte kennis over dit cultureel zeer ontwikkelde gebied. BarokOpera Amsterdam slaat daarom de handen ineen met makers met een Turkse achtergrond en laat componist en muziektheatermaker Selim Doğru nieuwe muziek maken bij de opera. Zo wordt ‘De Ontvoering uit de Harem’ een dialoog tussen westerse en oosterse cultuur.

Dit is er nog meer te doen