Wanneer?

Woensdag 16 april, 20:15 - 00:00

Waar?

Fok 78, 8441BR Heerenveen Plan route

De schaamte ontmanteld

‘Ik ben homo. Veertien jaar. Ternaard. Bruorren 7. De spiegel op de overloop. Daar begon mijn worsteling, daar begon het gevecht tussen mij en de wereld, tussen mijn hoofd en mijn hart, tussen mij en mezelf.’

Als je heel je leven in de schaduw van je identiteit staat, wie ben je dan in het felle licht? In Morphosis volgen we een queer personage dat worstelt met zijn ‘childhood trauma’: een diepgewortelde schaamte die zijn grondslag kent in het niet anders mogen zijn binnen de heersende sociale normen.

Dat deze schaamte en daarmee de (meestal onbewuste) angst om afgewezen te worden, genesteld zit in het lijf van veel queers, is voor velen onbekend. Het eindigt vaak in een leeg gevoel dat wordt overgecompenseerd door oppervlakkige erkenning: vluchtige romances, sportschoollijven, glamour, mooie huizen en keihard werken – niet voor niets worden statistisch gezien de meeste topfuncties in het (creatieve) werkveld bekleed door queer mensen. Hoe kan het dan dat het percentage zelfdodingen onder deze ogenschijnlijk succesvolle groep zo hoog ligt? Wat gaat er schuil achter het rookgordijn van hard werken, uiterlijk vertoon en succes? 

‘Ik schrijf dit omdat ik mezelf wil begrijpen. 
Ik schrijf dit omdat ik de wereld wil begrijpen.
Ik schrijf dit zodat de wereld mij kan begrijpen.’

Morphosis is een muzikale, beeldende en poëtische theatervoorstelling die de hedendaagse queeremancipatie onderzoekt en de schaamte ontmantelt. Hoe resulteert de haat tegen een groep, in haat tegen jezelf? En kun je de liefde nog vinden als je zo lang in je eigen schaduw hebt gestaan?

Dit is er nog meer te doen