• 28 september
  • Cultureel
  • Nieuwehorne

Flaeijelfeest Nieuwehorne

Stilzitten is er voor de bezoekers van het Flaeijelfeest in Nieuwehorne dit jaar niet bij!

Zaterdag 28 september pakt de organisatie van het evenement flink uit met tal van demonstraties, shows en een (gratis) Boerenoptocht van 4 kilometer rijdend antiek om de bezoekers alles te laten zien over de tijd waarin onze (over)grootouders zijn geboren. Aan de hand van het thema ‘Arbeid’ wordt jong en oud dit jaar meegenomen in de wereld van de arbeid die men rond 1920 moest verrichten om een bestaan te kunnen opbouwen.

‘Arbeid’

Tegenwoordig is de term ‘Arbeid’ al een beetje verouderd, maar zo’n 100 jaar geleden stond de term bij veel Nederlanders centraal in het leven. Vandaag de dag willen we nog wel eens klagen als we na een 40-urige werkweek thuiskomen en op de bank ploffen, om van de term ‘overwerken’ nog maar te zwijgen. Vroeger was dat heel anders, al ging precies 100 jaar geleden de eerste Arbeidstijdenwet voor volwassenen van kracht. Hierin waren ook maximale werktijden opgenomen, al werden die nog maar mondjesmaat nageleefd.

Het Flaeijelfeest wordt dit jaar vereerd met een bezoekje van Domela Nieuwenhuis. Het is dit jaar exact 100 jaar geleden dat ‘het boegbeeld’ van de Friese arbeider is overleden. Naast voorvechter van het algemeen kies- en stemrecht maakte Domela Nieuwenhuis zich sterk voor de arbeiders van voornamelijk Friesland aan het eind van de 19e eeuw. In het kader van Domela-jaar en het thema ‘Arbeid’ spreekt Nieuwenhuis de arbeiders op het Flaeijelfeest toe tijdens de opening van de nostalgische boerenoptocht. Deze start om 10.00 uur bij de rotonde in Oudehorne en arriveert rond 11.30 uur bij het Landgoed in Nieuwehorne.

Openluchtmuseum

Bezoekers van het openluchtmuseum in bedrijf worden meegenomen in de belevingswereld van de bevolking die rond 1900 leefde. Zo worden er diverse demonstraties gegeven op het gebied van zaaien, oogsten en alles wat daartussen moet gebeuren om een mooi gewas van het land te halen. Daarnaast worden er ruim 40 oude ambachten gedemonstreerd, zoals het bakken van brood in een echte, ouderwetse bakkerij en is er een schooltje waar kinderen nog leren rekenen doormiddel van een telraam en letters leren volgens het ‘Leesplankje van Hoogeveen’ met de bekende ‘Aap-Noot-Mies’ afbeeldingen. Op het dorpsplein is het feest met straattheateracts, ouderwetse kermisattracties, muziek en een echte Boelgoed om 15.00 uur.

Liefhebbers van oude werktuigen en tractoren komen aan hun trekken op het zogeheten ‘trekkerterrein’ waar honderden ouderwetse en zeldzame tractoren zich met hun eigenaren verzameld hebben en deelnemen aan verschillende activiteiten zoals ploegdemonstraties of trekkertrek. Motoren, stoommachines, miniaturen, woonwagens en liefhebbers van paarden (ringrijden en shows) kunnen ook hun hart ophalen. Voor jong en oud is er tijdens deze dag genoeg te beleven, te zien en te dóen: arbeid werkt!

Praktische informatie

Bezoekadres: Schoterlandseweg 10-12 in Nieuwehorne
Entree: vanaf 13 jaar EU 10,- per persoon. Parkeren, toiletten gratis.