• 20 t/m 21 mei 2017
  • Actief/Wandelen
  • Heerenveen

Friese Waterlinie wandeltocht

De Friese Waterlinietocht voert je op zaterdag 20 en op zondag 21 mei langs de únieke verdedigingslinie in Zuidoost Friesland. Het is beleven & genieten langs de prachtige omgeving van de riviertjes de Lende en de Tsonger en het vroegere veengebied tussen Kuinre en Bakkeveen. De lengte van de route is 84 km. die in twee etappes gelopen kan worden. De tocht kent verschillende afstanden per dag, langs een boeiend stuk Friese geschiedenis in een zeer afwisselend landschap.

Historie, cultuur en natuur gaan hand in hand tijdens de Friese Waterlinietocht, die verder omlijst wordt met theater, muziek en dans. Op een plezierige en verrassende wijze maak je kennis met dit Cultuurhistorische Erfgoed! Op diverse plaatsen langs de rivieren de Lende, Tsjonger en het Oosten van Friesland zijn sporen van de oude verdedingslinie zichtbaar gemaakt. Je loopt o.a. langs de nog bestaande en in ere herstelde schansen. Alweer voor de vijfde keer (lustrum editie) gaan we naar de bijna vergeten wereld en ontdekken opnieuw de Friese Waterlinie….

Deze verdedigingslinie van Bakkeveen naar Kuinre werd ooit opgericht om de Spanjaarden en Duitsers tegen te houden. Een handje vol Friese soldaten wist in het rampjaar 1672-1673 het leger van de Bisschop van Mûnster, in de volksmond Bommen Berend een halt toe te roepen.

In 2017 in omgekeerde richting: vanuit Bakkeveen naar het prachtige oude Zuiderzeestadje Kuinre in de kop van Overijsel! Geniet deze nieuwe beleving!
Route. De 84 km route begint in Bakkeveen en gaat dwars door de “Bakkeveense Duinen” en het “Mandefjild”, met zijn historische karresporen. Via Haulerwijk struint de wandelaar verder door het “Blauwe Bos” naar Donkerbroek. De route vervolgt haar weg langs de Tsjonger en gaat via het prachtige natuurgebied “Diaconieveen en Dellebuusterheide” naar het idylilsche dorp Oldeberkoop. Na Oldeberkoop voert de tocht door het prachtige landschap van de Lendevallei, langs het meanderende riviertje de Lende, een oase van rust! Voordat de tocht eindigt loopt de wandelaar over de slingerende Lindedijk naar het prachtige oud Zuiderzeestadje Kuinre.

Landschapsbeheer Friesland omschrijft de omgeving van de Friese Waterlinie als; één van de mooiste pareltjes in Zuidoost Friesland!

Nieuw in 2017, geocaching langs de Friese Waterlinie! Schatkistjes met bijzondere inhoud zijn te vinden bij de schansen aan de route. Ontdek de verhalen rondom deze bijzondere verdedigingslinie. Wegens 5 jaar bestaan, verloot de organisatie iedere maand een vrijkaart onder alle inschrijvingen! Op de laatste dag van de maand vindt deze verloting plaats en de dag daarna ontvang je meteen je inschrijfgeld terug en ontvang je de vrijkaart. Winnaars worden vermeld op facebook Doelgericht Wandelen.