• 25 februari t/m 25 maart
  • 13:00
  • Expositie
  • Heerenveen Centrum
  • Gratis

Gerrit Langerak exposeert schilderijen in bibliotheek Heerenveen

Van maandag 25 februari tot en met maandag 25 maart exposeert Gerrit J. Langerak zijn nieuwste schilderijen in de bibliotheek van Heerenveen. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen.
Gerrit Langerak schildert altijd met olieverf, groter werk op doek en kleiner werk op paneel. Eerst schilderde hij stillevens, maar de belangstelling voor lucht, water, zee en wad als onderwerpen was er toen ook al. En die passie is alleen maar toegenomen.

Verstilling

Ruimte, licht en atmosfeer zijn de belangrijkste elementen in Langeraks landschappen, die een sfeervolle realistische interpretatie zijn van wat hij ziet. In het werk komen de verten van wad, kwelder en strand, maar evengoed de weidsheid van grasland, akkers en meren steeds terug. Hoge luchten en een lage horizon roepen een eindeloze ruimte op, een gevoel van verstilling. De meeste schilderijen van Langerak ontstaan spontaan terwijl hij bezig is, soms buiten of naar zelfgemaakte foto’s. Hij heeft niet altijd een vooropgezet plan. Ieder kan zijn of haar fantasie of interpretatie koppelen aan de schilderijen.
Om de techniek van het schilderen onder de knie te krijgen, heeft Langerak lessen gevolgd bij Martin Sybesma, vooral voor het fijnschilderen. Bij Jan Kooistra en Doet Boersma leerde hij de stappen voor het opzetten van een schilderij. Momenteel volgt hij een aantal lessen bij Tjeerd Landman in Leeuwarden. Daarbij gaat het vooral om licht/donker en de tonaliteit.

Gerrit J. Langerak is in 1946 geboren in Amsterdam en woont nu in Sint Nicolaasga. Daar heeft hij met veel plezier als schoolleider in het basisonderwijs gewerkt. Daarnaast is hij Opleider in de School aan de NHL in Leeuwarden geweest. Na zijn loopbaan in het onderwijs begon Langerak met schilderen.

Meer informatie is hier te vinden.