• 25 maart
  • 19:30 tot 21:30
  • Lezing
  • Heerenveen Centrum
  • Gratis

Lezing historische zuivelfabrieken Zuid-Oost Fryslân in bibliotheek Heerenveen

Op maandag 25 maart geeft historicus Marijn Molema een lezing over de geschiedenis van de zuivelfabrieken in Zuidoost-Fryslân in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen. Tot slot krijgt het publiek gelegenheid om eigen ervaringen met melkveehouderij en zuivelindustrie te delen. Deze avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden is gewenst. Dat kan bij de servicebalie in de bibliotheek en via bmf.nl/zuivelfabrieken. Tijdens deze lezing komen de vele zuivelfabrieken van Zuidoost-Fryslân langs in woord en beeld. Extra aandacht is er voor de zestien melkfabrieken in de gemeente Heerenveen, waarvan een deel momenteel bloeit als nooit tevoren. Het zuidoosten van onze provincie was relatief laat met de bouw van zuivelfabrieken. Hoe komt dat? En waarom is deze regio anno 2019 toch een centrum van zuivelproductie, met grote locaties in Heerenveen en Wolvega? Deze vragen beantwoordt Molema in zijn betoog.

Spreker

Dr. Marijn Molema werkt bij de Fryske Akademy aan het onderzoeksprogramma ‘Geschiedenis van de Friese Agri & Food’. Doel hiervan is het schrijven van een nieuw verhaal over de Friese landbouw en verwerkende industrie, vanuit de invalshoek van innovatie. Molema is medeauteur van de boeken Zuivelfabrieken in Friesland en De boer, hij investeerde voort – Persoonlijke verhalen over agrarisch ondernemerschap tussen 1955 en 1980.

Expositie

Deze lezing sluit aan op een tentoonstelling in het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek van Heerenveen. Tot 1 juli wordt daar onder de titel Van coöperaties tot multinationals de geschiedenis van de zuivelfabrieken in de gemeente Heerenveen met foto’s en voorwerpen tot leven gebracht. Deze expositie op de eerste verdieping van de bibliotheek is vrij toegankelijk.