• 14 februari 2018
  • 20:00 tot 22:00
  • Lezing
  • Heerenveen
  • 7,50

Lezing Mr. Dr. Bastiaan Rijpkema

Op woensdagavond 14 februari 2018 zet het Filosofisch Café Heerenveen aan de Herenwal 10 in Heerenveen het vierde seizoen voort met een lezing van Mr. Dr. Bastiaan Rijpkema. Hij zal spreken over ‘Weerbare democratie’.

Mr. dr. Bastiaan Rijpkema studeerde rechten en rechtsfilosofie in Rotterdam en Leiden. Zijn meest recente boek is Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie (2015), de handelseditie van het proefschrift waarop hij aan de Universiteit Leiden promoveerde.

Bastiaan Rijpkema (1987) onderzoekt in hoeverre een democratie zich mag weren tegen antidemocratische invloeden. Hij richt zich hierbij onder meer op de opkomst van extreemrechts in Duitsland, de constitutionele hervormingen in Turkije en de verkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten. Rijpkema stelt dat een democratie kan leiden tot haar eigen ondergang. Je kunt mechanismen in het systeem inbouwen om dit te voorkomen. Maar dit heeft gevolgen voor democratische vrijheden, de vrijheid van meningsuiting en het kiesrecht.

Hij is Universitair docent aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij werd in 2017 uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2017.

Sinds het seizoen 2014 – 2015 wordt er in het Odd Fellow-huis aan de Herenwal 10 in Heerenveen van tijd tot tijd een Filosofisch Café georganiseerd. Na een lezing over een filosofisch onderwerp volgt na de pauze een discussie. De bijeenkomsten beginnen doorgaans om 20.00 uur en zijn om 22.00 afgelopen.

De bijeenkomsten zijn zowel voor leden als voor niet-leden.

Kosten en aanmelden:
Vanwege de beperkte ruimte is er een maximaal aantal deelnemers. U dient zich daarom per mail aan te melden via info@filosofischcafeheerenveen.nl U ontvangt dan nader bericht of er nog voldoende plaats is.

Entree is 7,50 euro  incl. koffie / thee. Te voldoen in de zaal. Pinnen is helaas niet mogelijk.