• 11 oktober
  • 20:00 tot 22:00
  • Lezing
  • Heerenveen
  • Gratis

Lezing ‘Niet schrikken mama’

Vrijdag 11 oktober verzorgen de auteurs Alma en Marita Mathijsen in het kader van De Maand van Geschiedenis een lezing in Museum Heerenveen in de Minckelersstraat 11 over hun onlangs verschenen essay. Dit essay met als titel ‘Niet schrikken mama’ is een briefwisseling tussen moeder en dochter, waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden is gewenst en kan bij de klantenservice van de Bibliotheek Heerenveen en de balie van het museum of via de mail naar info@heerenveenmuseum.nl

Het thema van de 16e Maand van de Geschiedenis: Zij/Hij, is door de culturele partners, bibliotheek, Museum Heerenveen en de Werkgroep Oud Heerenveen met deze lezing opgepakt en past uitstekend in een regenbooggemeente als Heerenveen.

Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019 dat bestaat uit een briefwisseling. Alma doet de voorzet en Marita weidt uit over de historische ontwikkelingen in de positie van mannen en vrouwen. Alma legt meer de focus op het heden. Het is een gedachte-experiment. Als essayisten voor de Maand van de Geschiedenis werden zij voorgegaan door onder anderen Nelleke Noordervliet, Herman Pleij, Fidan Ekiz en Ahmed Aboutaleb.

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans. Ook schrijft ze essays voor NRC.

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Zij schrijft geregeld bijdragen voor NRC.