• 09 t/m 17 juni 2018
  • Akkrum

Meet Me At The Fountain

Te zien: 9+10 juni en 16+17 juni 2018!

In het kader van Leeuwarden 2018 (LF2018) gaan de dorpen Akkrum & Nes een groot cultureel evenement organiseren waar in principe alle inwoners aan mee kunnen doen. Het evenement is geïnspireerd op een illustere dorpsgenoot, Folkert Harmen Kuipers. Deze handelaar in manufacturen trok in 1866 naar de Verenigde Staten en werd een gefortuneerd zakenman. Hij liet zich naturaliseren en noemde zich Frank Cooper. Samen met zijn partner Siegel stichtte hij in 1892 een gigantisch warenhuis in Chigago. Vier jaar later bouwden ze “The largest store in the world” in New York.

Akkrum en Nes als New York 1900

De inwoners van Akkrum en Nes gaan in juni 2018 het leven in Sixth Avenue in New York rond het jaar 1900 zowel als de straat als het gigantische gebouw in een cultureel evenement weergeven en nabootsen.
Door op de Tsjerkebleek aan het Heechein de voorgevel van het imposante warenhuis na te bouwen met bedrukte steigerdoeken, die op steigers en bouwkranen gespannen worden. Door een werkelijke winkelentree te creëren, waarna men in een grote tent komt en zich in de “Big Store” waant. Het winkelbeeld uit die tijd zal worden verbeeld door het nabouwen van de oorspronkelijke grote centrale fontein en door levende wandprojecties met hulp van moderne multimedia technieken.

Muziek, zang, dans en theater op tal van locaties

Door het Heechein te veranderen in Sixth Avenue uit het New York van omstreeks 1900. We doen dit door een gevelwand op te bouwen middels steigers welke bekleed worden met steigerdoeken die bedrukt zijn met de afbeeldingen van de gebouwen uit die tijd. Door, met hulp van heel veel plaatselijke “artiesten”, in “Sixth Avenue” muziek, zang, dans en theater van die tijd op verschillende tijden en locaties en in verschillende vormen te laten plaatsvinden. Door het levende straatbeeld na te bootsen door Akkrumers en Neskers in kledij van rond 1900, voor een deel in een levende theatervorm.