• 26 mei t/m 01 september
  • 12:00
  • Cultureel
  • Heerenveen
  • gratis

Openingstentoonstelling GETEKEND

Galerie Getekend is een nieuwe galerie voor hedendaagse tekenkunst in Heerenveen en is op 26 mei geopend. Galerie Getekend presenteert tekenkunst in al haar rijke variatie, vakmanschap en schoonheid. De openingsexpositie GETEKEND is een groepstentoonstelling die het werk bijeen brengt van Harm van den Berg (Amsterdam), Emmy Bergsma (Zwolle), Sandra Kruisbrink (Amsterdam) en Christiaan Kuitwaard (Oldeberkoop). Hun werk toont een prachtige variatie in tekenstijlen: van heel gelaagd, verstild en poëtisch tot geometrisch en grafisch. Van rijk gebruik in materialen tot sobere pen- en potloodtekeningen.

Groepsexpositie

Galeriehouder Stina van der Ploeg is kunsthistorica met een grote passie voor kunst en met meer dan 25 jaar professionele ervaring in de kunst-en cultuursector. Stina kiest met haar galerie voor tekenkunst. ‘Omdat de eenvoud en kwetsbaarheid van een tekening de kijker dichtbij de kunstenaar brengt. De kwetsbaarheid van de lijn, de puurheid van het medium, de directe hand van kunstenaar die meteen zijn of haar vaardigheid en vakmanschap verraadt. Tekeningen schreeuwen niet, maar zijn wel duidelijk. Bij tekeningen geen groots theater en bombarie, maar een kleiner verhaal of gedachte. Tekeningen zijn subtiel in alles en daarom zo sterk”.

Kunstenaars

Harm van den Berg tekent met potlood kleine vormen en lijnen op papier. Het zijn minuscule grafische elementen die een fijnmazige structuur vormen. Emmy Bergsma tekent in potlood en krijt de ontembare groeikracht van de natuur. Ze is gefascineerd door botanische landschappen die overal ontstaan. Sandra Kruisbrink laat zich door de natuur inspireren. Haar tekeningen lijken heel licht en open, maar zijn heel gelaagde beelden getekend in potlood, pastel en tempera. Christiaan Kuitwaard tekent strakke structuren waarin het landschap doorschemert. Hij bouwt het beeld op in rasters waarbinnen hij in kleine cirkels tekent. Hoe dichter je het werk nadert, hoe abstracter het wordt.