• 15 november 2018
  • 20:00 tot 22:00
  • Lezing
  • Oranjewoud
  • €10, donateurs van de SLAH en jongeren betalen €5

Schrijvers te gast: A.L. Snijders

Donderdag 15 november ontvangt de SLAH(stichting literaire activiteiten Heerenveen), de auteur A.L. Snijders in museum Belvedère, Oranje Nassaulaan 12 Oranjewoud.

Het zeer korte verhaal (ZKV)

A.L. Snijders, pseudoniem van Peter Müller (dit jaar tachtig geworden), debuteerde als gevorderde vijftiger en creëerde zijn eigen literaire genre: het ZKV (Zeer Korte Verhaal). Op 72-jarige leeftijd kreeg hij daarvoor de Constantijn Huygensprijs. In het radioprogramma De ochtend van 4 draagt hij er iedere ’s zondags één voor vanuit zijn boerderij op het Gelderse platteland. Snijders’ zinnen zijn kort en hij gebruikt zelden bijvoeglijk naamwoorden. Tommy Wieringa omschreef de zkv’s eens als: weinig woorden met een ongewone diepte. Die zkv’s gaan over alles en niets tegelijk. Over een gesprek tussen een schrijver en een filosofische chinees in de Aldi, over een landbouwende vriend in Frankrijk en over Russische schrijvers die fantastische verhalen hebben geschreven. Het tempo van Snijders’ stem en de inhoud van zijn mededelingen staan op zichzelf en geheel buiten de huidige tijdsgeest. In zijn verhalen ontmoeten we vaak een vrijdenker of autonome doener.
Voor Snijders is de absurditeit van het leven kenmerkend voor ons bestaan. Het taoisme is daarom nooit ver weg en in een ZKV vindt je een mengeling van poezie, verbazing en prettige vervreemding.

De avond begint om 20.00 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via reserveer@slahheerenveen.nl