Heerenveen is de oudste hoogveenkolonie van Nederland. Een plaats vol tegenstellingen, een kruitvat dat aan het eind van de negentiende eeuw op ontploffen stond. Rond 1500 bestond Heerenveen als plaats niet eens. Het was het besluit van de Staten van Holland op 26 juni 1550 om een verbod uit te vaardigen op de uitvoer van turf uit de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland dat de ontwikkeling van de ‘vlecke’ in een stroomversnelling bracht.

Gemeentehuis Crackstate en restaurant Het Gerecht (Oenemastate) vormen de historische parels, getuigenissen van de vroegere rijkdom en grandeur van de plaats die het uiteindelijk niet tot stad wist te schoppen. Langs De Schans loop ik de drukte van de bebouwing uit. Binnen een mum van tijd sta ik op het platteland en wandel ik over smalle kaden en bospaden richting De Deelen. Ik loop dwars door een landschap van eenzame boerderijen, weilanden en vaarten. De wandeling door het laagveenparadijs is weergaloos. Hoe vaak ik dit moeras ook doorkruis, steeds stuit ik op nieuwe waarnemingen en bijzonderheden. Het verveelt nooit.

Wandelknooppunten: Start 71. Vanaf het station eerst rechtdoor, dan over de brug RA over de Fok en LA naar de kerk en een rondje om het gemeentehuis Crackstate. Vervolgens op de grote weg LA over de brug naar – 77 – 90 – 14 – 26 – 28 – 27 – 22 – 23 – 20 – op de P.G. Otterweg RA naar de Deelenweg, dan LA 75 – 71 – 46 – 41 – 13 – 38.

Meer informatie

Dit ga je zien

Startpunt: 8442 Heerenveen
Eindpunt: Aldeboarn
Het Posthuis Theater
Het Posthuis Theater
Fok 78
8441BR Heerenveen
Grandcafé 't Gerecht
Grandcafé 't Gerecht
Gemeenteplein 33
8442 MA Heerenveen

Dit is er nog meer te doen