Het is de kers op de taart. De afsluitende etappe van Koningspad XL door het parklandschap Oranjewoud is van koninklijke allure. Op een hete voorjaarsdag is het onder het frisgroene bladerdak aangenaam koel. Een vleugje wind doet de dennen- en sparrenbomen, die in opeenvolgende rijen keurig in het gelid staan, als bedienden in livrei lichtjes buigen en wiegen terwijl ik tussen de stammen doorloop. Een bedwelmend zoet parfum van hars, hout en humus vult de lucht.

Voor de adel was deze ‘pronkzaal, de feestzaal van Friesland’, een paradijselijke plek. Het donker van alledag verruilden ze een zomerlang voor het licht. Weg van de sores, het gekonkel in de stadshuizen, de stank van het open riool, het politieke gemarchandeer. Op hun buitens keerden ze die vileine buitenwereld de rug toe. Veel dichter bij de Hof van Eden konden ze niet komen. In Oranjewoud kust de hemel de aarde zacht. Als uitvalsbasis voor de verkenning van de bultige dekzandrug tussen het stroomdal van de Tsjonger en de Oer-Boorne dient het fameuze hotel Tjaarda dat pontificaal tussen de bomen verrijst.

 Wandelknooppunten rondwandeling 12 kilometer: 19 – 24 – 21 – 22 – 1 – 25 – 27 – 26 – 9 – 8 – 7 – 32 – 6 – 5 – 37 – 34 – 31 – 1 – 7 – 24 – 19.
 Verbindingsroute vanaf Tjaarda met Koningspad XL 8 kilometer: 19 – 2 – 82 – 81 – 87 – 23 – 74 – 71.