Warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /data/sites/web/ngoudenplaknl/subsites/ngoudenplak.nl/wp-content/themes/webwijs-theme-2.2.0/lib/php/Webwijs/View/Helper/Breadcrumbs.php on line 105

Het dorpje Oudeschoot ligt nu onder de rook van Heerenveen, pal aan de A32. Vroeger waren de rollen omgedraaid, toen was Oudeschoot een belangrijke plaats waar zelfs een klooster werd gevestigd: het Schoterconvent.    

Als Oudeschoot uit loopt, zie je links van de Wolvegaasterweg, een funderingssteen van het Schoterconvent in de berm liggen. Op de fundering van dit verlaten klooster is in 1580 een verdedigingswerk aangelegd in opdracht van Willem Lodewijk, als onderdeel van de Friese waterlinie.

De Schoterschans – ook wel de Tjongerschans genoemd – was hier dus gevestigd in Oudeschoot. Deze schans aan rivier de Tjonger gold als tweede verdedigingslinie tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Aan de rivier de Linde ten zuiden van Oudeschoot, stonden namelijk ook schansen.

Het gebied rondom de schansen kon onder water worden gezet, de schansen waren de enig doorwaadbare plaatsen en werden met hand en hand verdedigd om de Friese hoofdstad Leeuwarden te beschermen. 

Nu rest slechts nog een plaquette met informatie over deze geschiedenis. En het ziekenhuis van Heerenveen is vernoemd naar de Tjongerschans.

Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie II