Warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /data/sites/web/ngoudenplaknl/subsites/ngoudenplak.nl/wp-content/themes/webwijs-theme-2.2.0/lib/php/Webwijs/View/Helper/Breadcrumbs.php on line 105

De Overtuin is een koninklijk park en biedt een oase van rust voor wandelaars. Midden in het park staat een prachtig wit opgetrokken landhuis met een fraai tuin. Het huis gebouwd in 1829 heeft een historisch verleden… de geschiedenis is hier voelbaar.

Aan de Lindelaan in Oranjewoud staat een neoclassicistisch landhuis. Het landhuis omgeven in een bosrijkgebied en romantische tuin werd in 1829 gebouwd door Hans Willem de Blocq van Scheltinga. Voor de geschiedenis van Oranjewoud moeten we ver terug in de tijd. In 1676 verwierf Prinses Albertine Agnes van Nassau, de grootmoeder van Johan Willem Friso een landgoed. Albertina liet een buitenverblijf stichten en liet er mooie tuinen aanleggen. Na de dood van Albertine erfde Johan Willem Friso het huis. De prins gaf architect Daniel Marot de taak om Oranjewoud te ontwerpen. Uiteindelijk zette Maria Louise het project door na het overlijden van haar man. Opmerkelijk aan het landhuis was dat het lustoord alleen de zijvleugels zijn gerealiseerd. Dit was met name bedoeld voor gasten en het personeel. Het hoofdgebouw is verder nooit bewerkt, hierdoor verbleven stadhouderlijke familie in de gastenkamers. 

Een leuk feitje: De oorspronkelijke naam van het landhuis was ’t world. Maria Louise noemde het altijd Oranjewoud, dit vanwege de groene graslanden en combinatie met aangelegde bos van eiken en dennen. Landgoed Oranjewoud is een fantastische plek, met geweldig uitzicht en wordt tegenwoordig gebruikt voor sollicitatieprocedures, zakelijke meetings, heisessie en andere zakelijke meeting. 

Tip! Bezoek ook het museum Belvédere. Daar vind je een reconstructie van de Overtuin rond 1700.