Warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /data/sites/web/ngoudenplaknl/subsites/ngoudenplak.nl/wp-content/themes/webwijs-theme-2.2.0/lib/php/Webwijs/View/Helper/Breadcrumbs.php on line 105

In de middeleeuwen verrees de kerk op een hoogveenpakket van enkele meters dik dat elders in het dorp verdwenen is, daardoor lijkt het nu alsof deze kerk op een terp staat. De eerdere kerk van Lippenhuizen uit 1743 had geen toren, want er stond een klokkenstoel pal naast de kerk.

De Piterkerk van Lippenhuizen heeft nog steeds primair een kerkelijke functie en biedt daarnaast ruimte aan culturele activiteiten.

Het gebouw is een bepalend dorpsgezicht voor Lippenhuizen en het kerkbestuur en inwoners van Lippenhuizen spannen zich dan ook gezamenlijk in om de kerk te behouden en te restaureren. Het interieur van de kerk is onlangs prachtig gerenoveerd en heeft nu een prettige, lichte en frisse uitstraling gekregen. Ook zijn er een keuken en een toiletgroep bij gekomen, waardoor catering mogelijk is. 

De Protestantse Gemeente Lippenhuizen-Hemrik is eigenaar van de Piterkerk, die onder monumentenzorg valt. 


REFUGIO
Bijzonder is dat er in dit kerkje op eenvoudige wijze kan worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk is aan de 7e etappe van het Bonifatius Kloosterpad gelegen. Mensen die dit pelgrimspad bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
– in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
– een routeboekje of stempelkaart van het Bonifatius Kloosterpad (of één van de andere Friese pelgrimsroutes)  
– donateur bent van de Piterkerk Lippenhuizen

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.