Warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /data/sites/web/ngoudenplaknl/subsites/ngoudenplak.nl/wp-content/themes/webwijs-theme-2.2.0/lib/php/Webwijs/View/Helper/Breadcrumbs.php on line 105

Heerenveen is het oudste veenkanaaldorp van Nederland. De plaats is in 1551 ontstaan op het kruispunt van de Heeresloot en de Schoterlandse Compagnonsvaart. Hier lag ook de Heereweg, de verbindingsweg Zwolle-Leeuwarden.

Het graven van deze twee kanalen gebeurde op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Op 24 juli 1551 richtten ze een compagnie op met als doel grote stukken land te kopen om aan veenontginning te doen. Vandaar de naam de heeren-van het-veen, oftewel Heerenveen.

In de 19e eeuw ontwikkelde Heerenveen zich doordat, behalve dat er welgestelde burgers waren, er ook veel middenstand kwam. En met het nabijgelegen Oranjewoud waar de Friese adel verschillende buitenhuizen bezitte, werd de plaats ook wel ‘Het Friese Haagje’ genoemd.

Heerenveen is qua aantal inwoners de vierde plaats van Friesland maar behoort niet tot de Friese elf steden.

Je kunt op verschillende plekken in Heerenveen de boot aanleggen. Je kunt het centrum met haar statige Crackstate bezichtigen en Museum Heerenveen bezoeken. Vergeet niet de kilometer lange Le Roy tuin aan de Europalaan en de Kennedylaan te bezoeken. Vanaf daar is het nabijgelegen Oranjewoud maar een klein stukje fietsen. Naast de prachtige natuur kun je hier genieten van mooie landhuizen. 

Vaar verder over de Turfroute….