• 13 augustus 2018
 • Bezoeken
 • Heerenveen

Start Binckbank Tour 2018

Het spektakel barst op maandag 13 augustus los met de eerste etappe van Heerenveen (bij Sportstad Heerenveen) naar Bolsward!

De Binckbank Tour is de mooiste wielerronde van Nederland en België en stond voorheen bekend als de Eneco Tour. In de eerste editie van 2017 streden toppers als Greg van Avermaet, Tim Wellens, Tom Dumoulin en Peter Sagan om de titel. De BinckBank Tour wordt gereden in Nederland en België en wordt live uitgezonden. De mooiste dorpjes, de spannendste etappes, een tijdrit en een loodzware slotetappe. De komende jaren zijn de beste wielrenners van de UCI World Tour weer in Nederland en België te bewonderen.

Het is de eerste keer dat deze UCI WorldTour in Heerenveen start. De etappe is 177,3 kilometer lang en gaat om 12.20 uur van start op de Abe Lenstraboulevard in Heerenveen. Rondom de start in Heerenveen worden verschillende activiteiten georganiseerd.

De etappe gaat in een lus door de gemeente heen. De etappe in Heerenveen wordt georganiseerd door de gemeente Heerenveen, Sportstad Heerenveen, SC Heerenveen en ’n Gouden Plak. Daarna koersen de wielrenners over het grondgebied van De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân om te eindigen in Bolsward. De renners gaan langs een aantal Friese steden: Joure, Sint Nicolaasga, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum naar Bolsward.

Programma BinckBank Tour

De deelnemende wielrenners komen met grote bussen naar de Abe Lenstraboulevard toe. Daar wordt de tourkaravaan zo opgesteld dat jij erbij kunt kijken. De wielrenners fietsen warm, krijgen nog wat laatste tips, en jij kunt erbij zijn!

Het programma van de BinckBank Tour is als volgt:

 • 10.00 uur      Opening van het Fietsplein
 • 10.00 uur      Loop langs de tourkaravaan en ontmoet de wielrenners!
 • 11.10 uur      Presentatie van de wielrenners op het hoofdpodium
 • 12.20 uur      Officiële start van de BinckBank Tour door Aafke Soet
 • 13.07 uur      Doorkomst van de wielrenners tijdens de tussensprint

Iedereen moet kunnen sporten

Het is de eerste keer dat de belangrijkste Nederlandse wielerwedstrijd in Heerenveen van start gaat. Wethouder Jelle Zoetendal: “We zijn erg trots dat we deze de BinckBank Tour naar Heerenveen hebben mogen halen. In 2017 zijn we al uitgeroepen tot Sportgemeente van het Jaar en dit jaar hebben we op verschillende manieren laten zien dat Heerenveen en sport onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Via de Healty Ageing Tour, de ESFAG, de BinckBank Tour en in september ook de Nationale Sportweek proberen we onze inwoners ook steeds weer in contact te brengen met sport. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen! Van jong tot oud en op elk niveau.”

Leef je uit op het Fietsplein!

De Abe Lenstraboulevard staat op 13 augustus geheel in het teken van fietsen! Op het Fietsplein kun jij terecht voor:

 • Lever jouw BinckBank kleurplaat in en ontvang een geweldige BinckBank pet
 • Fiets met Virtual Reality een deel van de Tour de France
 • Doe mee met het BMX parcours, het rolstoelparcours of met Shuffleboard
 • Laat jouw springmoves zien op het springkussen
 • Swing op de zomerse klanken van de DJ en eet en drink bij de foodtrucks

Verbind uw bedrijf aan de BinckBank Tour

U kunt zich als bedrijf op verschillende manieren verbinden aan de BinckBank Tour. Zo zijn VIP tickets al verkrijgbaar vanaf 75,00 euro. Tickets zijn hier verkrijgbaar. 

Over de route en gevolgen voor omwonenden

De start is om 12.20 uur bij het Abe Lenstrastadion. Daar vertrekken de wielrenners achter de koersauto aan richting de officiële start op de Nije Leane. Ze fietsen vervolgens via Grootwijngaarden naar Langezwaag, Jonkersland, Bontebok, Nieuwehorne, Mildam, Oudeschoot en weer naar Heerenveen. Bij het Abe Lenstrastadion is vervolgens een tussensprint. Vervolgens vertrekken de wielrenners via de Weinmakker en de Nije Fjildwei naar Oudehaske in de gemeente De Fryske Marren.

Gevolgen voor omwonenden

 • De Abe Lenstraboulevard is tijdens de BinckBank Tour afgesloten. Ook verschillende parkeerplaatsen zijn niet beschikbaar. Ter plekke wordt de omleidingsroute aangegeven.
 • Het overige parcours is enkel afgesloten wanneer de wielrenners passeren. Meerijdende motoragenten geven ter plekke aan wanneer de weg even afgesloten wordt zodat de wielrenners kunnen passeren.

Kleurplaat inleveren in ruil voor een officiële BinckBank Tour pet!

Maak jouw mooiste creatie van de kleurplaat die je hier kunt downloaden, hang hem op bij de start van de BinckBank Tour en ontvang een officiële BinckBank Tour pet! De kleurplaat kan worden opgehangen bij de start van de BinckBank Tour op 13 augustus tussen 10.00 en 13.30 uur op het plein voor Sportstad Heerenveen aan de Abe Lenstra Boulevard!

Veel kleurplezier!

Parkeren

Parkeren tijdens dit evenement kan op P3 (Atalantastraat; 8442 DH) en eventueel op p6 (Tusken de Fjilden).