Wanneer?

Woensdag 25 augustus, 18:00 Zaterdag 18 september, 20:00

Waar?

Schoterlandseweg 24a, 8455 JG Katlijk Plan route

Het Ketliker Skar is een gevarieerd bos- en heidegebied waar o.a. veel insecten leven, zoals het bastkevertje de letterzetter. Deze walsvormige, donkerbruine kever komt vooral voor op sparren als Fijnspar, Sitkaspar en Servische spar, maar bij voldoende hoge dichtheid ook op andere naaldbomen. Het is een invloedrijk diertje, want het tast de bomen aan, waarmee in het beheer zeker rekening moet worden gehouden. Naaldbomen zijn normaal gesproken door de harsvorming beschermd tegen de letterzetter, maar verzwakte bomen of omgewaaide bomen zijn een gemakkelijke prooi. En dat weet dit kleine ‘monstertje’ maar al te goed.

De invloed en werkwijze van de letterzetter

Nadat het mannetje een paringskamer heeft gegraven, gaat het vrouwtje eitjes leggen in gangen van 15 cm. De larves die uitkomen graven dwars door deze gangen, waardoor het karakteristieke patroon ontstaat. Bij droog, warm en windstil weer vermeerderen ze zich relatief snel en dan kunnen ze ook gezonde bomen aantasten. Er zijn ca. 5000 kevers nodig om een gezonde boom aan te vallen. Door gebrek aan voedingsstoffen kleurt een boom langzaam bruin en sterft af. De aantasting in een bos door de letterzetter varieert enorm. Monotome fijnsparrenopstanden zijn het meest gevoelig, vooral langs de bosranden.

In het Ketliker Schar is de letterzetter zichtbaar aanwezig en de droge zomers hebben de plaag sterk vergroot. Nou is op zich dood hout goed voor de biodiversiteit, maar vanwege de dichte padenstructuur in het bos brengt het onveilige situaties met zich mee voor bezoekers. Wat we hier tegen doen? Dat vertelt de excursieleider graag. Leer meer over ons bosbeheer en geniet van de natuur bij avond.

Dit is er nog meer te doen