Wanneer?

Zaterdag 21 januari, 11:00 Zondag 28 mei, 17:00

Waar?

De Heerenveense School
Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen Plan route

Kunstenaars zoeken al eeuwen naar manieren om hun werken te reproduceren. De meest oude technieken om dit te kunnen zijn hoogdruk en diepdruk. Bij hoogdruk liggen de delen die afgedrukt worden hoger dan de delen die niet worden afgedrukt. Hoogdruk wordt voornamelijk gebruikt voor het drukken van tekst, maar de techniek blijft ook in trek voor illustraties en andere artistieke toepassingen middels o.a. houtgravures en linosnedes.

In tegenstelling tot de hoogdruk, wordt diepdruk door de geschiedenis vooral gebruikt voor het reproduceren van afbeeldingen. Diepdruk is een oude techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een plaat waarin kleine verdiepte uitsparingen gegroefd worden. Heel bekend zijn de metaalgravures zoals de ets. Later komt de lithografie, oftewel steendruk, in gebruik om afbeeldingen te drukken. In de 20e eeuw maken kunstenaars ook gebruik van vernieuwende druktechnieken zoals offsetdruk en doordruk (zeefdruk).

In de Drukwerkplaats kun je verschillende oude drukpersen bekijken en van alles leren over druktechnieken. Maar je kunt vooral zelf aan de slag. Kinderen kunnen onderzoek doen naar de drukkunst door de jaren heen en is er de mogelijkheid om zelf in de rol van drukker te kruipen, door onze museummuur te bedrukken. De kleinsten kunnen met stempels een mooi kunstwerk maken. Kortom, er is ook genoeg te bleven en te ontdekken voor de jonge museumbezoeker.

Dit is er nog meer te doen