De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, één van de grootste muziekwerken van de klassieke muziek, is natuurlijk de ultieme soundtrack voor de paasdagen. Op Goede Vrijdag 7 april om 20.15 uur kun je in het Posthuis Theater in Heerenveen dit muzikale monument eens op een geheel andere manier beleven: in het Nederlands, hertaald door Jan Rot, en uitgevoerd door zangeres Sharon Kips, bariton Job Hubatka en het muziekensemble Musica Extrema. Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer neemt de rol van verteller op zich. 

De Mattheus Passie in de gedurfde en verfrissende bewerking van Jezus’ lijdensverhaal, gemaakt door tekstdichter, hertaler en theatermaker Jan Rot (1957-2022), in een unieke uitvoering waarin klassieke en Latijns-Amerikaanse muziek elkaar ontmoeten. Jan Rot maakte een Nederlandstalige hertaling waarin op indrukwekkende wijze het verhaal van de evangelist wordt verteld. Sharon Kips en Job Hubatka nemen de beroemde recitatieven en aria’s van het lijdens- en sterfverhaal voor hun rekening. Job Hubatka soleerde eerder in opera’s van Salieri, Donizetti en Rossini in binnen- en buitenland. Sharon Kips is een Nederlandse gospelzangeres en werd bekend na het winnen van het RTL 4 programma X-Factor in 2007.

Noraly Beyer (Willemstad, Curaçao, 1946) was nieuwslezeres bij het NOS-journaal van 1985 tot 2009. Daarna werkte ze mee aan theaterprojecten, onder andere voor het NNT. Na het overlijden van Jan Rot, in april 2022, was ze bereid om diens rol over te nemen als verteller in de Mattheus Passie, een rol die Noraly ook op televisie had in The Passion 2018.

De muziek wordt verzorgd door het orkest Musica Extrema. Het orkest heeft op praktisch alle grote en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al vaak met dit ensemble kennis mogen maken.

Dit is er nog meer te doen