Wanneer?

Vrijdag 27 oktober, 11:00 Zondag 11 februari, 17:00

Waar?

De Heerenveense School
Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen Plan route

Hoe ver ga je

Alle jongeren krijgen op 17-jarige leeftijd een brief van de minister van Defensie met de inschrijving voor de dienstplicht. Voor sommigen komt met het ontvangst van de brief een jongensdroom uit. Anderen gruwelen bij het idee onderdeel te worden van het leger. Daar waar de één voor de afschaffing van de opkomstplicht in 1997 de meest creatieve trucs bedacht om onder de dienstplicht uit te komen, weigeren anderen gehoor te geven aan de oproep. Met ernstige consequenties tot gevolg. Deze tentoonstelling onderzoekt deze laatste groep. Hoe ver waren zij bereidt te gaan voor hun idealen.

Totaalweigeraars

Totaalweigeraars verwerpen niet alleen de militaire dienstplicht, maar ook de vervangende dienstplicht. Van 1970 tot 1996 weigert een kleine groep van in totaal ongeveer 175 dienstplichtige jongemannen de militaire en vervangende dienst, aanvankelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Sinds 1983 is dit 12 maanden. Rond de groep totaalweigeraars ontstaat een actiecultuur van antimilitaristische acties, vooral gevoerd door Onkruit. De actiegroep ondersteunt totaalweigeraars door acties als torenbezettingen, demonstraties bij gevangenissen en de processen, bevrijdingspogingen, maar ook door een hongerstaking.

Persoonlijke verhalen

Aan de hand van dagboeken, plakboeken, tekeningen, posters, audio en video vertelt de tentoonstelling het verhaal van de totaalweigeraars en Onkruit. Ook zijn affiches, originele spandoeken, activistische borduurwerken en militaire spullen te zien die uit bunkers zijn ontvreemd.

Actualiteit

Antimilitarisme is ook nu nog een actueel thema. Met het oog op de gebeurtenissen in Oekraïne, Israël en Gaza pleiten politici voor de herinvoering van de actieve dienstplicht, in welke vorm dan ook. Hoe kijk jij hier tegenaan? Ook daarover gaat het in de tentoonstelling.

Dit is er nog meer te doen