Wanneer?

Zaterdag 1 juni, 11:00 Zondag 15 september, 17:00

Waar?

Museum Heerenveen
Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen Plan route

Stap binnen in de fascinerende wereld van de sportgeschiedenis en ontdek Olympische dromen in de tentoonstelling Feans Fjoer, Samen voor Goud. Van de onvergetelijke landing, ‘En hij staat!’, van Epke Zonderland tot de gracieuze kunstschaatstechniek van de onlangs overleden Sjoukje Dijkstra en de Olympische ambities van toptalenten. Deze tentoonstelling brengt een eerbetoon aan iconische sporters die Heerenveen en de brede regio heeft voortgebracht. Aanleiding voor Museum Heerenveen om extra aandacht te besteden aan bijzondere sportverhalen zijn de grote sportevenementen die deze zomer plaatsvinden. Want wie aan Heerenveen denkt, denkt aan sport. Ambitie, lef, doorzettingsvermogen, je talenten en kansen gebruiken en in jezelf geloven: ze lopen als een rode draad door de (sport)geschiedenis van Heerenveen.

Olympische helden

De tentoonstelling Feans fjoer richt zich op de persoonlijke verhalen van sporters die dankzij de Heerenveense faciliteiten groot zijn geworden. Uiteraard ontbreken daarbij grote namen niet, zoals Falko Zandstra, Olof van der Meulen en Carlijn Achtereekte. De tentoonstelling is echter meer dan alleen een eerbetoon aan individuele atleten; elk object vertelt een uniek verhaal van winst, tegenslag en de onvermoeibare zoektocht naar succes. Een bijzonder voorbeeld daarvan is de Olympische droom van Olof van der Meulen. Vanaf de jaren ’80 traint hij met een groep jonge, talentvolle volleyballers dagelijks in de Bankrashal in Amstelveen. In Atlanta knokt het team zich naar de finale waar ze de Italianen verslaan; de Nederlandse volleybalploeg wint Olympisch goud! De bijzondere route van de volleyballers maakt de ploeg erg populair. Vijf keer, waaronder in 1996, worden de volleybalheren uitgeroepen tot sportploeg van het jaar en in 1999 wordt de winst in Atlanta gekozen tot sportmoment van de eeuw bij Studio Sport.

Nostalgie en ambitie

De tentoonstelling toont persoonlijke objecten, zoals medailles, sportkleding, sportattributen, foto’s en egodocumenten van de sporters. Sporters hebben deze objecten zelf uitgekozen. Zo krijgt de bezoeker een uniek inkijkje in het leven en de verhalen achter de medaille. Deze verhalen gaan over doorzettingsvermogen en passie, over twijfel en onzekerheid, over vastberadenheid en overwinning. In de tentoonstelling wordt sportgeschiedenis gekoppeld aan het heden en de toekomst. Naast de verhalen van bekende sporters is er op de tentoonstelling ook aandacht voor paralympische sporters en talenten van de toekomst. Daarmee wordt het maatschappelijke belang van de sport en sporten duidelijk. Museum Heerenveen wil bezoekers ook inspireren om zelf aan de slag te gaan, mentaal én fysiek fit te blijven of misschien wel een eigen sportdroom na te jagen.

Nijntje beweegtuin

Speciaal voor de allerkleinsten is in samenwerking met Mercis een nijntje beweegtuin gecreëerd. Hier kunnen kinderen samen met nijntje en haar vriendjes spelen, klimmen, draaien en dansen. Naast actief kunnen kinderen ook creatief aan de slag door bijvoorbeeld hun favoriete sport te tekenen. De beweegtuin stimuleert bij kinderen en hun (groot)ouders de interesse in een actieve levensstijl.

Dit is er nog meer te doen