Wanneer?

Dinsdag 17 maart, 19:30 - 00:00

Waar?

Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen Plan route

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Leenes zal o.a. vertellen over belangrijke gebeurtenissen tijdens de bezetting van Heerenveen en omstreken. Zoals het verzet in Heerenveen, de Jodenvervolging, het neerstorten van bommenwerpers, de wapendroppings en de beruchte gevangenis van Crackstate. Daarnaast wordt de bevrijding van dag tot dag gevolgd. De lezing wordt ondersteund door veel foto’s en kaarten uit de oorlogsjaren. Aanmelden is gewenst en kan bij de balie van het museum of via de mail naar info@heerenveenmuseum.nl. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Werkgroep Oud Heerenveen.

Van vele oorlogshandelingen is in Heerenveen nooit sprake geweest. Dit betekende echter niet dat de oorlog in Heerenveen geen vreselijke stempel drukte op het dagelijks leven. Vooral in de laatste oorlogsmaanden braken angstige tijden aan. Duitse moordcommando’s streken in het Friesche Haagje neer. Links en rechts werden mensen opgepakt, mishandeld en zonder proces ter dood gebracht. Enkelen van hen zijn naderhand in een straatnaam vernoemd. Ook lieten de Hitlerhorden op hun vlucht in april 1945, om de Canadezen tijdelijk in hun opmars te stuiten, zes opgeblazen bruggen achter.

Toen de Canadezen de laatste Duitsers uit de gemeente hadden verdreven, brak er een enorme feestvreugde los. Vlaggen kleurden de straten en overal ontvingen juichende en dansende mensen de bevrijders. De spanning van vijf jaar onderdrukking viel van de meesten af. Geallieerde militairen werden spontaan op de schouders genomen en de waarnemend burgemeester Ekke de Haan kreeg een staande ovatie. Op 24, 25 en 26 mei werd in Heerenveen officieel de bevrijding gevierd en herdacht,

De lezing op 17 maart vormt teven de inleiding van de tentoonstelling ‘Heerenveen VRIJ!’ in Museum Heerenveen. Aan de hand van dagboekfragmenten, brieven en interviews, ondersteund door foto’s en voorwerpen wordt een beeld gegeven van de gebeurtenissen vlak voor, tijdens en na de bevrijding van de gemeente Heerenveen. Daarbij staat de persoonlijke beleving van mensen centraal. De tentoonstelling ‘Heerenveen VRIJ!’ is te zien t/m 14 juni 2020 in Museum Heerenveen. 

Dit is er nog meer te doen