Wanneer?

Zondag 4 juni, 11:00 Zondag 20 augustus, 17:00

Waar?

Afslag BLV
Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen Plan route

In zijn schilderijen en ruimtelijke werken houdt beeldend kunstenaar Paul Verheul (1990, Chatham UK/NL) zich bezig met de beeldende betekenis van gebaren en materialen. De dialoog tussen het beeldend materiaal en zwaartekracht vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast maakt hij gebruik van de natuurlijke eigenschappen van materialen – het vloeien van verf, het kreuken van stof of de buigzaamheid van draad. De beeldende kracht in zijn werk wordt doorgaans uitgemaakt door beweging, ritmen en onvermoede contrasten.

In het werk van Verheul zijn de sporen van de waarneembare herinnering aan zowel opzettelijke als toevallige handelingen zichtbaar. Wat ontstaat is een los geschrift, onmiskenbaar in zijn bedoeling, maar bevrijd van conventionaliteit. Het gaat de kunstenaar om de tussenruimte – de onvermijdelijke intervallen van het maakproces.

De jury van de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs zei over zijn werk:

“Door beweging, gebaar, ritme, herhaling, roept deze kunstenaar in zijn ruimtelijke installaties en schilderijen een poëtisch gewichtloze wereld op. Met gebruik van aardse textiel,- naai,- teken,- en etstechnieken weet hij op subtiele en abstracte wijze verbinding te maken met het ongrijpbare van licht, lucht en ruimte. De toeschouwer zelf wordt een beetje opgetild, de zwaartekracht valt even weg. Dit is een intrigerende ervaring. De veelzijdigheid en gedrevenheid van deze kunstenaar zien wij als een belangrijke bron voor zijn verdere ontwikkeling.”

Paul Verheul behaalde in 2013 zijn BA (Hons) Fine Art: Painting aan de Camberwell College of Arts, University of the Arts London. In 2022 behaalde hij zijn MA Fine Arts and Design: Painting (Cum Laude) aan de Minerva Art Academy/Frank Mohr Institute, Hanzehogeschool Groningen.

Paul Verheul is genomineerd voor de Buning Broners prijs en het George Verberg Stipendium in 2022. Hij won de SBK – Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs tijdens de jaarlijkse SBK Sprouts Young Talents expositie in 2022.

Paul Verheul woont en werkt in Groningen. 

Dit is er nog meer te doen