Wanneer?

Zaterdag 7 oktober, 10:00 Zondag 11 februari, 17:00

Waar?

Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12, 8448MT Heerenveen Plan route

In het voorjaar van 2020 organiseerde Museum Belvédère de omvangrijke tentoonstelling Relaties en Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries. Vanwege de coronacrisis moest het museum echter zijn deuren sluiten, waardoor de tentoonstelling alleen digitaal bezocht kon worden. In een andere samenstelling, met meerdere werken die toen niet werden getoond presenteert Museum Belvédère in het najaar een vervolg op het ambitieuze project.

Collection d’art in Amsterdam

Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op. Daarbij zocht het echtpaar nadrukkelijk naar kunstwerken die elkaar versterken in relaties of in contrasten. 

Relaties & Contrasten

De tentoonstelling Relaties & Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries die Museum Belvédère in 2020 organiseerde, was een vervolg op de tentoonstelling Collection d’art – een galerie, die in 2015 te zien was in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen. 

Relaties & Contrasten II

De collectie van Hans en Cora de Vries is samengesteld op grond van stilistische verwantschappen en contrasten. Volgens dat uitgangspunt, stelt Museum Belvédère in het najaar een geheel nieuwe expositie samen, waarin andere verwantschappen en contrasten worden belicht. In de expositie zijn werken te zien van Wobbe Alkema, Karel Appel, Armando, Georg Baselitz, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Hans van Hoek, Piet Ouborg, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning, Thijs Rinsema, Markus Lüpertz, Bram van Velde en vele anderen.

Dit is er nog meer te doen