Wanneer?

Dinsdag 3 mei, 11:00 Zondag 3 juli, 17:00

Waar?

De Heerenveense School
Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen Plan route

Het waren de Heeren van het Veen die met de oprichting van de Schoterlandse Veencompagnie in 1551 de basis legden voor het huidige Heerenveen. Ontginning en transport van ‘het bruine goud’ hebben een onuitwisbare stempel op het landschap gedrukt. Ook nu nog vormt het veenlandschap een bron van inspiratie, zo tonen de hedendaagse kunstenaars.

Stroomopwaarts is een multidisciplinaire tentoonstelling waar verschillende kunstvormen samenkomen binnen hetzelfde thema. Museum Heerenveen legt hiermee de link tussen de eigen cultuurhistorische collectie en hedendaagse kunst. Deelnemende kunstenaars zijn Krijnie Beyen, Johannes Bosgra, Rien Broekhuijsen, Flos Pol en Gerwald Radsma.

Met het (Friese) landschap als muze laten zij zich inspireren door de beeldtaal van de natuur. Daarbij tonen ze dikwijls de harde waarheid die onder de zichtbare schoonheid verborgen ligt. Verhalen geworteld in het verleden worden verbeeld, maar het is aan de kijker om daarbij associaties en gedachten te laten ontstaan. Ga met de stroom mee, of er juist tegenin.

Onderdeel van de tentoonstelling is een kunstenaarsproject. Voor Museum Heerenveen gaat Pat van Boeckel aan de slag. In zijn videokunst onderzoekt Van Boeckel de verwevenheid tussen de mens en zijn (natuurlijke) omgeving. Dit werk is vanaf eind mei in het museum te zien.

Dit is er nog meer te doen