Wanneer?

Zaterdag 7 mei, 10:00 Zondag 25 september, 17:00

Waar?

Museum Belvédère
Oranje Nassaulaan 12, 8448MT Heerenveen Plan route

Ooit lag Zuidoost-Fryslân aan zee. De rivieren de Linde en de Tjonger, die vanuit de binnenlanden naar zee stroomden, vormden een unieke maar kwetsbare delta. Toen de dijken tussen Lemmer en Kuinre in 1701 en 1703 wegspoelden, stroomde het gebied onder het zoute water.

Lemmer en de sluizen van Schoterzijl en Kuinre waren de poorten naar de Hollandse steden waar boten vol turf hun kopers vonden en naar de wijde wereld daar voorbij. Andersom stapten hoge gasten en buitenlandse bezoekers aan wal in Lemmer en reisden stroomopwaarts van dorp naar dorp: via De Jouwer en It Hearrenfean naar Beetstersweach, Drachten en verder om een nieuwe cultuur te ontdekken. Reis zelf Stroomopwaarts, van museum naar museum, en (her)ontdek Zuidoost-Fryslân.

Vijf musea in Fryslân werken samen met Tresoar om de geschiedenis van het veenlandschap zichtbaar te maken. Tresoar is het archief voor Friese literatuur in Leeuwarden.

Expositie Museum Belvédère

Afgegraven venen werden polders. Sommige drassig, andere geschikt voor landbouw. Foto’s en schilderijen verbeelden een veranderd landschap. Museum Belvédère presenteert kunst uit de collectie die associeert met het landschap tussen de laagveenmoerassen: De Deelen en de rivier de Tjonger.

Opening: 7 mei

Dit is er nog meer te doen