Wanneer?

Zaterdag 27 mei, 11:00 Zondag 10 september, 17:00

Waar?

De Heerenveense School
Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen Plan route

Reiny Bourgonje won prestigieuze fotografieprijzen en haar meisje met de parel was van 8 tot en met 14 mei te zien in museum Het Mauritshuis in Den Haag. Lukte het niet om naar Den Haag te gaan? Niet getreurd, want van 27 mei tot en met 14 september 2023 is Bourgonjes meisje met de parel ook te zien in Museum Heerenveen, samen met 20 andere portretten van Bourgonje. Nooit eerder waren zoveel werken van Bourgonje te zien in één tentoonstelling.

Identiteit en afkomst

Bourgonjes specialisme is de portretfotografie. In haar vrije werk wordt ze geïnspireerd door de schilderkunst van de 17e eeuw, maar ook door maatschappelijke thema’s als identiteit en afkomst. Bourgonje ziet de mens, in al haar verschijningsvormen. Dat komt bijvoorbeeld naar voren in haar portretten van adoptie- en vluchtelingenkinderen, die in hun jonge levens al veel hebben meegemaakt. Daarmee sluit Bourgonje aan bij de actualiteit van de migratie- en adoptieproblematiek. Tegelijkertijd toont zij de diversiteit van de moderne samenleving. Deze kinderen zijn wereldburgers. Zij zijn Nederlands, Afrikaans, Chinees en Fries. Door hen te portretteren in de stijl van de oude meesters, biedt Bourgonje hen een podium dat zij in de 17e eeuw vanwege hun afkomst niet gehad zouden hebben.

Ook voor kinderen

Ontdek op een interactieve manier de tentoonstelling Reiny Bourgonje: Zie de mens in Museum Heerenveen! Kinderen krijgen een vriendenboekje met ingevulde pagina’s zonder foto’s of namen. Ze moeten aan de hand van de informatie op zoek naar de bijbehorende portretten. Zo leren ze niet alleen de personen op de portretten kennen, maar worden ze uitgedaagd om goed te kijken. Mis deze unieke kans niet om de tentoonstelling op een leuke en educatieve manier te ontdekken. Haal het vriendenboekje bij de balie en start met speuren!

De tentoonstelling Reiny Bourgonje – Zie de mens is te zien in Museum Heerenveen van 27 mei tot en met 10 september 2023.

Dit is er nog meer te doen