Door een kleine wandeling over een prachtig zandweggetje kom je terecht bij de hervormde kerk van Jubbega-Schurega. Het kerkje bevindt zich op een besloten plek aan de rand van een bos halverwege de dorpen Jubbega en Oldeberkoop.

De kerk werd in 1734 opgericht met steun van grietman Martinus van Scheltinga, waarvan het familie wapenschild nog steeds zichtbaar is boven de ingang. Verder bestaat het gebouw uit rood baksteen en een spitse toren. 

Tot 1915 werd de kerk vergezeld door een klokkenstoel, echter werd deze in 1920 vervangen door de huidige dakruiter waarin de originele klok is hergebruikt. 

Tegenwoordig wordt deze kerk onderhouden door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en gebruikt voor bruiloften, begrafenissen, vergaderingen en concerten. Omdat er geen kerkbanken in de kerk zitten, is de ruimte ideaal voor het plaatsen van losse (vergader)opstellingen.

REFUGIO
Bijzonder is dat er in dit kerkje ook op eenvoudige wijze kan worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk is vlakbij het Bonifatius Kloosterpad gelegen. Mensen die dit pelgrimspad bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
– in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
– een routeboekje of stempelkaart van het Bonifatius Kloosterpad (of één van de andere Friese pelgrimsroutes)  
– donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier