Op 14 juli 1711 sloeg het noodlot toe. Door een tragische ongeval overleed Johan Willem Friso. Ook de zoon van Maria Louise en Johan Willem Friso overleed. Op deze begraafplaats kom je meer te weten over de tragiek van de koninklijke familie.

Johan Willem Friso en Maria Louise waren pas samen 2 jaar getrouwd toen haar man overleed op 14 juli 1711. Aan het Hollandsche Diepe sloeg een windvlaag de prins en de kamerheer ter water. Beide mannen verdronken en wisten het ongeluk niet te overleven. Pas 8 dagen na het ongeval werd het lichaam gevonden door een schipper. Prins Friso werd gebalsemd en afgevoerd naar Leeuwarden en later ook landgoed Oranjewoud. Pas 7 maanden na zijn overlijden, werd Johan Willem Friso ook bijgezet in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Op het moment dat de prins overleed was Maria Louise hoogzwanger, zij had op dat moment erg lastig en was nog niet helemaal gewend aan haar nieuwe vaderland. 

Ook Willem Karel Hendrik Friso (Willem IV) overleed in 1751. De zoon van Maria Louise en Johan Willem Friso was de eerste Oranjes die de positie had als stadsdeelhouders over alle gewesten in Nederland. Hij trouwde met Anna van Hannover, de dochter van een Engelse koning. 8 jaar na het overlijden van haar man, kwam ook zij te overlijden. Op deze begraafplaats in Brongerga kom je meer te weten over het overlijden van Johan Willem Friso. De dood van haar man en van haar zoon had ongetwijfeld grote gevolgen van het leven van Maria Louise. 

Vergeet niet om een kijkje te nemen op de klokkenstoel. Het gigantisch houten bouwwerk van de 13e eeuw is te bewonderen naast de begraafplaats.