Het lijkt wel een gecamoufleerde roerdomp in het riet. Als je niet wist dat dit bosje er lag, dan miste je heel wat moois. Een prachtig authentiek pareltje, dat ongestoord in deze drukke omgeving ligt. Het Taconisbosk is een kleine oase van rust en zeker de moeite waard om te bezoeken.
Het Taconisbosk heeft een glooiend karakter en bestaat uit een prachtig bos met oude eiken, beuken en wat naaldhout. De grote eiken hebben al een hoge leeftijd bereikt en zijn inmiddels dik en statig. Verschillende vogels, zoals grote bonte specht, boomkruiper en gekraagde roodstaart houden van dit oude hout en zoeken hier hun hol.
De omgeving van dit bos ademt de sfeer van voor de ruilverkaveling. Het landschap is kleinschalig, de percelen relatief klein en prachtige houtwallen geven het gebied een authentiek uiterlijk. Wanneer je over het Kerkepad bij Nieuweschoot loopt, dan voelt het alsof je een soort tijdreis maakt door een ongeschonden cultuurlandschap. Langzaam loop je terug in de tijd, naar de periode van Johannes Hendrik Taconis. De eerste eigenaar van het bos.
Het Taconisbosk is genoemd naar de heer Taconis, eigenaar van de tabaksfabriek De Rokende Moor in Heerenveen. Zijn familie bezat in de omgeving van Nieuweschoot verschillende landerijen met boerderijen. Het bos werd in eerste instantie aangelegd voor het winnen van hout. Wanneer je goed oplet, dan zie je dit terug in het bos. De bomen groeien namelijk op zogenaamde rabatten. Hierbij zie je diepe greppels afgewisseld met hogere stroken grond. Om de bomen goed te kunnen laten groeien, moest het land namelijk niet te nat zijn. Daarom werd het land opgehoogd met grond uit de greppels, die vervolgens ook voor de afvoer van het water zorgden.
Oude eiken houden de wacht over hun vogels
Het Taconisbosk is nu veel dichter begroeid dan vroeger. Het glooiende bos bestaat uit berken, eiken en grove den. Vooral de grote eiken hebben al een hoge leeftijd bereikt. De oude bomen bieden een plek aan verschillende bosvogels. Zo hamert de grote bonte specht fanatiek op de boomschors in zijn zoektocht naar insecten. Heeft hij er eentje gevonden? Dat likt hij het beestje op met zijn lange kleverige tong. De holen in de bomen worden bezet door grote bonte specht, boomkruiper, koolmees en gekraagde roodstaart. Deze vogelsoorten profiteren van zwak of zacht hout en vind je daarom vaak in bossen met oude bomen.
In het bos liggen ook enkele graslandjes en akkertjes, waarin dassenburchten voorkomen. De bloeiende planten trekken verschillende vlinders en insecten aan. De kleine vos, atalanta en distelvlinder zie je hier regelmatig. Qua planten zie je in het bos veel hulst, lijsterbes en sporkehout. Kijk je meer naar de bodem, dan groeit hier brede stekelvaren, lelietje-van-dalen, winterpostelein en braam. De wandeling door het Taconisbosk is niet lang en heel geschikt om even je hoofd leeg te maken. Kom hier tot rust en geniet van dit prachtige decor, waarin ook zomaar een ree te voorschijn kan komen.