In behapbare porties breng ik de loop van het stroomdal van de Boorne in kaart. In zeven fijne dagen ben ik van het beginpunt bij Allardsoog langs de linkerflank naar Raerd gelopen. Op de terugreis breng ik in kronkelpas de andere oever en het achterland in kaart. Ik schrijf de achtste dag, die begint in een zonovergoten Akkrum. Langs de Boarn laat ik mij stroomopwaarts voeren naar Aldeboarn. Een stukje van deze route heb ik eerder gelopen, maar in de andere richting. Het land ziet er anders uit afhankelijk van de loop- en kijkrichting.

Een nieuw perspectief. Het is nog vroeg, de dorpen ontwaken langzaam als een lome kat die zich nog even behaaglijk strekt, een moment verder droomt en vervolgens toch de stramme poten in beweging zet. Voor wie het zien wil, barst het van de natuur. Er valt veel te genieten onderweg, niet alleen op cultureel vlak, maar zeker ook op het gebied van het landleven. De Grieken hadden er oog voor. Zij omschreven natuur als ‘phyris’. Het betekent ‘dat wat opkomt, wat zich ontwikkelt’. Zogezegd is Nederland rijk aan natuur. Overal om me heen weten kruiden, planten en dieren in de kieren van de hoogtechnologische wereld een plekje te veroveren. De natuur regeert zichzelf, onttrekt zich aan de beheersing.

Wandelknooppunten: 16 – 18 – 24 – 21 – 34 – 38 – 37 – 19 – (voor wie wil inkorten, vanaf hier direct naar 81 kan ook) – 80 – 81 – 34 – 30 – 16 – 71.

Meer informatie

Dit ga je zien

Startpunt: 8491 Akkrum
Eindpunt: Nij Beets

Dit is er nog meer te doen