Tijdens deze suproute van het dorpje Haskerdijken naar Aldeboarn, sup je door het midden van Friesland en kom je langs natuurgebied De Deelen.

De Deelen is een prachtig, waterrijk gebied. Het is ontstaan door turfwinning en is tegenwoordig een beschermd natuurgebied. Je mag er dus niet ín met de sup of kano. Maar de Heafeart loopt er strak langs, mogelijk zie je de smient, slobeent, zwarte stern, purperreiger of bruine kiekendief overvliegen!

Ter hoogte van De Deelen kom je een zelfbedienings veerpontje tegen, let op: deze heeft altijd voorrang. 

Boot huren in Friesland
Heb je zelf geen sup of kano? Geen probleem! In Friesland zijn ze op verschillende plekken boten te huur.

Duur van de vaarroute 
Deze route is 12,5 kilometer lang voor een enkele reis en 25 kilometer voor heen en terug. Als beginner sup je ongeveer 3 kilometer per uur, dan ben je met een enkele reis al dik 4 uren bezig. 

Bruggen in Friesland  
Op deze route kom je enkele bruggen tegen. Met een SUP of kano kun je bijna altijd overal langs varen. En als er al een probleem is met een brug of duiker, stap je af om te klúnen. Wil je de route met bijvoorbeeld een sloep varen? Bekijk dan de informatie over bruggen in de Watersport App van de Provinsje Fryslân! 

Opgeruimd vaart netjes!
Vanzelfsprekend gooi je nóóit afval in de natuur. En kom je onderweg op het water zwerfafval tegen? Neem het mee op je board of in de kano. De natuur zal je dankbaar zijn!

Vaarwegen informatie 
Met deze suproute vaar je over een vaarweg in de categorie DM, hier kunnen boten met een diepgang van 1,3 m. en een hoogte van 2,3 m. komen. Deze route is dus ook geschikt om af te leggen met een (elektrische) sloep. Houd dan wel even rekening met de openingstijden van de bruggen.    

Tip van Frieda Riezebos (Supaway Heerenveen): als je een enkele reis supt, ga dan met twee auto’s en zet alvast één auto bij de finish neer.

Meer informatie

Dit ga je zien

Startpunt: Rijksstraatweg 38 8468 ME Haskerdijken
Eindpunt: Tsjerkebuorren 105 8495 KG Aldeboarn
Kapelle van Haskerdijken
Kapelle van Haskerdijken
Kapellewei 6
8468 MK Haskerdijken
Veerpont Fietspont De Deelen (De Deelen)
Veerpont Fietspont De Deelen (De Deelen)
Natuurgebied De Deelen
Natuurgebied De Deelen
Het Tripgemaal
Het Tripgemaal
Hooivaartsweg 14
8457 EE Gersloot
Kaasboerderij De Deelen
Kaasboerderij De Deelen
Warrewei 43
8406 AD Tijnje
Aanlegplaatsen Aldeboarn
Aanlegplaatsen Aldeboarn

Dit is er nog meer te doen