De regio Heerenveen

In de regio Heerenveen wonen ruim 50.000 mensen, verdeeld over 21 dorpen. Ruim 30.000 mensen wonen in de hoofdplaats Heerenveen. Daarnaast zijn Akkrum en Jubbega kernen met beide ongeveer 3.500 inwoners. Landelijke stilte en rust zijn kenmerkend voor de regio, maar ook voor actieve watersporten, wandelen door de bossen en andere sportieve activiteiten biedt de regio volop mogelijkheden. Daarnaast heeft het gezellige centrum van Heerenveen juist een stads karakter, dankzij de diversiteit aan winkels en uitgaansgelegenheden.

Sportiefste regio van het Noorden

Door Thialf en het Abe Lenstra Stadion staat de regio Heerenveen internationaal op de kaart als Sportstad. Naast deze twee topsportlocaties zijn er veel voorbeelden op te noemen waarom we met recht de sportiefste regio van het Noorden zijn. Zo zijn er maar liefst 105 sportverenigingen, worden er jaarlijks tal van sportieve evenementen georganiseerd en vind je hier alles op sportief gebied: van een klimwand tot aan een kanoverhuur.

Heerenveen in cijfers
Ontstaan in
1551
Inwoners
50.257
Dorpen
21
Sportverenigingen
105

Wonen in de regio Heerenveen

Vanaf het moment dat de kinderen naar de basisschool gingen voel ik me erg betrokken bij het dorpse leven en alle activiteiten die er georganiseerd worden.

Jolanda Visser
De Knipe
Sinds 10 jaar zit ik in het bestuur van de V.V.V. die jaarlijks het 5-daags dorpsfeest organiseert. Hoogtepunt van de Knypster Merke vind ik de allegorische optocht op zaterdag. Wekenlang zijn buurten en vriendenploegen aan het bouwen aan een versierde wagen. Ook van de ouders van de basisschoolgroepen 1 en 2 wordt verwacht dat ze een praalwagen bouwen. Dus ze leren elkaar gelijk goed kennen, hoe leuk is dat. En de dag van de optocht zelf? Ja, dan ben ik reuzetrots op de bouwploegen en het dorp dat we dit weer geflikt hebben! Wekelijks een dorpskrant op de deurmat, de bossen van Oranjewoud vlakbij voor heerlijke wandelingen en de kleine afstand naar Heerenveen voor de wekelijkse boodschappen. Uitgezonderd brood en gebak, want dat halen we natuurlijk bij de plaatselijke bakker!

Mei elkoar ien, sterk yn sport, frijwilligers by it soart, helpe by de Flaeijel.

Anneke Klijnstra
Beheerder dorpshuis De Kiekenhof
In doarpshûs foar eltsenien, ferienings foar jong en âld. Moaie omjouwing, doarpen wer't men graach weinje wol.Hast eltsenien kint inoar. Men seit noch 'goeie' tsjin elkoar en stiet wer as nedich klear foar de oar. Dit alles bynt ús doarpen.

Er is hier altijd wel wat te beleven op het gebied van cultuur, sport en spel of het vieren van één of andere feestelijke gebeurtenis.

Geeske Schaap
Inwoonster van Akkrum
Ik woon met veel plezier al meer dan 35 jaar in het dorp Akkrum. De levendigheid van dit dorp viel meteen op. Eigenlijk is hier altijd wel wat te beleven op het gebied van cultuur, sport en spel of het vieren van één of andere feestelijke gebeurtenis. In een gemeenschap waarin wordt samengewerkt en de onderlinge verhoudingen goed zijn, lijken de mogelijkheden onbeperkt. Ook de nabije omgeving is zeker de moeite waard, zowel te water als op het land. Genoeg redenen om hier nooit meer weg te willen!

De regio Heerenveen is prachtig om in te wonen!

Silke Lettinga Roorda
Opgegroeid in Nes en woonachtig in Heerenveen
Ik ben opgegroeid op een prachtige woonboerderij aan het water in Nes. Sinds 2012 woon ik in Heerenveen zelf en ik kan dan ook beamen dat het heerlijk wonen is in de regio Heerenveen. Er zijn tal van leuke activiteiten te ondernemen en er worden mooie evenementen georganiseerd.

Wonen in de sportiefste regio van het Noorden

  • Centrale ligging
  • Volop werkgelegenheid
  • Voor ieder wat wils
  • Veel sportvoorzieningen

Heerenveen ligt aan een knooppunt van snelwegen. Steden als Leeuwarden, Groningen en Zwolle, maar ook de Randstad zijn daardoor goed en snel bereikbaar. Ook het openbaar vervoer is in Heerenveen prima geregeld. Mede door de centrale ligging is Heerenveen de banenmotor van de provincie. Tussen 2007 en 2018 is zijn er 14% meer banen bij gekomen. Ter vergelijking: in Friesland was dit ‘maar’ 4%. Daarnaast heeft de regio Heerenveen heeft alles in huis voor een geslaagd dagje weg, een sportieve activiteit of een gezellig avondje uit. Ook als je even heerlijk tot rust wilt komen, kent onze regio tal van gouden plekjes. Met Thialf, het Abe Lenstra Stadion, Sportstad Heerenveen en maar liefst 106 sportverenigingen ademt de regio Heerenveen sport.

Wist je trouwens dat het aantal inwoners in Heerenveen de afgelopen jaren met 6872 inwoners is toegenomen (afgerond is dat 15%)? In 2013 telde onze regio 43.320 inwoners en op 1 januari 2018 waren dat 50.192 inwoners.