Blog – Inspirerende presentatie Ben Tiggelaar

Op donderdag 19 september heeft de Ondernemerskring Heerenveen een event waar Jut&Jul voor uitgenodigd worden namelijk: een presentatie van Ben Tiggelaar over persoonlijk leiderschap. Nou zijn wij weliswaar niet de meest voor de hand liggende kandidaten voor het OKH netwerk, daar de OKH zich voornamelijk richt op de (grotere) zakelijke dienstverleners. Echter, ondernemend zijn we wel en het belooft een inspirerende avond te worden. Dat én het feit dat Ben Tiggelaar toch een, some what famous person is, maakt dat we enthousiast en vol verwachting naar Thialf fietsen. En dat is per definitie een fijne plek om te zijn, daar het in Thialf altijd bruist van energie en inspiratie.

We worden warm onthaald door een van de bestuursleden van de OKH, wat een fijne binnenkomer is. En die open sfeer is iets wat de hele avond blijft opvallen. Als getogen Heerenveenster is het leuk te zien dat de OKH zo veel bekenden voor mij onder hun leden mogen rekenen. Zo kom ik een oude bekende van de middelbare school tegen, ze is samen met manlief meegekomen en ze is ook erg benieuwd naar Ben Tiggelaar. “Ja, ik ook” zeg ik, maar schoorvoetend geef ik ook maar direct toe dat ik hem eigenlijk helemaal niet ken. Ik weet dat ik zijn naam wel eens de voorkant van een boek heb zien sieren, dus ja hij is auteur, maar wie niet tegenwoordig?  Hoe het nou precies zit met meneer Tiggelaar, ik heb geen idee. Gelukkig, mijn gesprekspartner zit helemaal op één lijn met mij en heeft hierbij ook een gevalletje “de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt”. Er klinkt van beide kanten een opgelucht lachje en ik denk, “wat gezellig zo’n netwerkbijeenkomst!” Maar naast gezelligheid wordt hier een strak programma gevolgd want ik heb de eerste slok koffie nog niet op of we worden al verzocht om plaats te nemen in de zaal. En het is dan ook niet verwonderlijk als om stipt 19.30 uur het event geopend wordt door (ik vermoed) de voorzitter van de OKH. En dan krijg ik tijdelijk even niets mee, simpelweg omdat ik moet wennen aan de akoestiek in de ruimte en het doffe geluid dat het met zich meebrengt. Gelukkig, telt hierbij echter ook, dat alles went. Want tegen de tijd dat Ben Tiggelaar ten tonele verschijnt zijn we er zo goed als aan gewend. En in het daarop volgende 1,5 uur doet Ben Tiggelaar precies wat aangekondigd werd; hij geeft een prikkelende presentatie over gedragsverandering. Hij is een uiterst plezierige, vermakelijke en boeiende spreker zo blijkt. Wat niet geheel verrassend is; hij verdient hier immers al jaren een goede boterham mee. Maar het feit dat hij – professie wise – gedragswetenschapper is, maakt dat het ook een inhoudelijk sterk verhaal is. Ik hang in ieder geval aan zijn lippen en rechts van me ook zo blijkt, want mijn buurvrouw is druk aan het meepennen en weet razendsnel de highlights uit het verhaal te noteren. Zo leren we dat de meeste grenzen psychologisch zijn en dat laat hij ons meteen ervaren door ons te vragen onze adem in te houden. Je brein vertelt je hierbij veel sneller dat je adem nodig hebt dan dat je dat daadwerkelijk echt nodig hebt. Je kunt veel langer zonder adem, maar je brein laat je toch al vrij snel naar adem snakken. Daarnaast leren we dat het gemiddeld 66 dagen kost om gedragsverandering tot stand te brengen. Wat mij persoonlijk laat inzien waarom het mij tot op heden nog niet is gelukt om mijzelf wat gezondere eet- en leefgewoontes aan te leren.

Het zijn interessante weetjes die hij ons laat zien, maar wat mij écht raakt en bijblijft is toch zijn slotbetoog. Hij vertelt namelijk een anekdote over één van zijn vier dochters (hoeveel?! Ja vier, serieus hoe dan?!) en haar eerste dag op haar nieuwe school waar ze, tot op dat moment, nog niemand kent. Meneer Tiggelaar ziet zijn dochter ineens op iemand aflopen en in gesprek raken. Wanneer hij haar nadien vraagt wie dat andere meisje was, legt zijn dochter uit dat ze dat andere meisje nog niet kende maar zich de quote herinnerde uit de film “We bought a Zoo” namelijk de quote: “sometimes all you need is 20 seconds of insane courage”.  En zijn dochter stapte met dit in haar achterhoofd op de, voor haar, dan nog onbekende af. “En weet je wat pap?” zei ze toen. “Ik heb ze geteld, het waren daadwerkelijk maar 5 seconden”. BAM. Wat een topper, die Ben Tiggelaar, maar bovenal zijn dochter! Thanks for sharing that great story Ben Tiggelaar, sharing is caring after all!

Waar nodig jij Jut en Jul voor uit? Laat het weten en volg ze ook op hun instragram ‘@jutenjul85’!

Stuur ons een bericht

    *Wij vragen in dit formulier je gegevens zodat we contact met je op kunnen nemen. Deze gegevens delen wij niet met anderen. Je hebt altijd het recht ons te vragen om jouw gegevens te verwijderen. In onze privacyverklaring lees je hier meer over.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Meer nieuws en tips