Van maandag 15 t/m zondag 21 januari 2024 vindt in de ijshockeyhal van Thialf het 2024 IIHF WK IJshockey U18 Vrouwen plaats! Super tof, maar hoe werkt zo’n wedstrijd eigenlijk? We leggen het je allemaal uit!

Speeltijd

Een ijshockeywedstrijd bestaat uit drie periodes van 20 minuten. Dit is zuivere speeltijd, wat betekent dat de tijd stopt wanneer het spel even stil ligt. Bijvoorbeeld omdat er een overtreding is. Zodra ze weer verder spelen tikt de klok weer verder. Het kan dus zomaar zijn dat een periode van 20 minuten speeltijd in werkelijkheid langer duurt.

De ijsbaan

Het speelveld ziet er vanaf boven zo uit:

Zoals je ziet zijn er een paar opvallende lijnen:

• De middellijn, de rode lijn in het midden van het speelveld
  • De blauwe lijn op de aanvallende helft
  • De blauwe lijn op de verdedigende helft

Het deel tussen de beide blauwe lijnen noemen we het neutrale vak. Het deel tussen de blauwe lijn en de goal heet het aanvalsvak.

Vanuit het aanvalsvak kan er gescoord worden. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de puck altijd éérst over de blauwe lijn van het aanvalsvak gaat. Pas als de puck in het aanvalsvak is, mogen ook de spelers van de aanvallende partij de lijn over en het aanvalsvak betreden. Tot die tijd moeten ze achter de blauwe lijn in het neutrale vak blijven. De verdedigende partij mag altijd in dit vak, want voor hen is het aanvalsvak bij de goal aan de andere kant. Gaat een speler van de aanvallende partij de blauwe lijn over vóór de puck, dan heet dat offside. Oftewel: buitenspel.

Gaat de puck weer de andere kant van het veld op, het aanvallende vak uit, dan moeten de spelers van de aanvallende partij ook weer de blauwe lijn over en het aanvallende vak verlaten.

Ook zie je een paar cirkels getekend in het speelveld getekend staan. Dit zijn plekken waar een faceoff kan plaatsvinden. Dat is de plek waar het spel hervat wordt wanneer het, bijvoorbeeld na een overtreding, even stil heeft gelegen.

De puck kan tijdens het spelen niet ‘uit’ gaan. Raakt de puck de zijwanden van de ijsbaan, dan wordt er gewoon doorgespeeld.

Opstelling

Een ijshockeyteam bestaat uit heel veel spelers. Er staan per team 6 spelers tegelijkertijd op het ijs. Bij ijshockey mag je onbeperkt wisselen en dat wordt dan ook volop gedaan. Tijdens een wissel wordt het spel niet stil gelegd.

Straffen

Bij ijshockey staan er 3 of 4 scheidsrechters op het ijs. Eentje bij elke blauwe lijn, de linesmen, die op buitenspel letten. Eén of twee hoofdscheidsrechters letten op de overige overtredingen. Bij een kleine overtreding leggen ze een penalty van 2 minuten op. De speler die de straf krijgt moet dan het veld verlaten en 2 minuten op de strafbank wachten. Deze speler mag niet worden gewisseld, het team speelt tijdelijk met een speler minder. Bij een zwaardere overtreding vertrekt de speler voor 5 minuten naar de strafbank. Wordt er tijdens de 2 of 5 minuten wachttijd gescoord dan mag de speler weer het veld in.

Einde wedstrijd

De wedstrijd is voorbij als er 3x 20 minuten is geseeld. Tussendoor is er 15 minuten rust. Een wedstrijd eindigt nooit in gelijkspel. Is de stand gelijk, dan wordt de wedstrijd verlengd met 5 minuten. Dit wordt overtime genoemd. Het team dat tijdens deze 5 minuten als eerste scoort, wint. De wedstrijd is dan alsnog direct afgelopen.

Scoort er tijdens overtime niemand, dan volgen er penaltys. In het ijshockey noemen we dit shoot-outs. Van elk team mogen 5 spelers om de beurt proberen de puck in de goal te schieten. De speler krijgt de puck en krijgt acht seconden om een doelpunt te maken van binnen de cirkel. Het team dat na in totaal 10 shoot-outs het meest heeft gescoord, wint. Staat het nog steeds gelijk, dan volgen er sudden death shoot-outs. Wie het eerst scoort wint en de wedstrijd is direct afgelopen.