Groot Heerenveen deelde een prachtig artikel over Roos Karst en Arwen ten Cate uit de regio. Ze hopen dat er veel meer meisjes gaan ijshockeyen. Met het bekendmaken van de oefeninterland van de nationale ijshockeyvrouwen, dat op 10 en 11 februari plaatsvindt in Thialf, willen we dit artikel graag met je delen. Hieronder vind je een voorproefje, maar lees vooral het hele interview op de website van Groot Heerenveen!

17-jarigen Arwen ten Cate en Roos Karst: “Veel meer meisjes zouden moeten gaan ijshockeyen”

Voor meisjes die willen gaan sporten is ijshockey misschien niet meteen de meest voor de hand liggende keuze. Iets wat snel moet veranderen, als het aan de jonge ijshockeysters Arwen ten Cate uit Luinjeberd en Roos Karst uit Tjalleberd ligt. Het is een prachtige sport, ook voor vrouwen, vinden de beide dames die naast de clubcompetities ook al een aantal jaren op internationaal niveau presteren.

Hartsvriendinnen Arwen en Roos kennen elkaar al van jongs af aan. Ze zaten samen op de basisschool in Tjalleberd en inmiddels zijn ze in het vijfde en laatste jaar van de havo met de toetsweken begonnen. Op OSG Sevenwolden volgen ze allebei hun opleiding via de Topsport Talentschool, waarbij ze de mogelijkheid krijgen school met topsport te combineren. Dat moet ook wel, want de dames trainen dagelijks, staan vaak de hele dag op het ijs en moeten veel reizen. Hun jonge levens staan vooral in het teken van ijshockey, waar ze samen al speelden in de jeugdteams van Heerenveen Flyers. Afgelopen zomer nog waren Arwen en Roos van de partij bij het WK IJshockey voor dames onder de 18 jaar in Istanbul, waar het nationale team U18 op een verdienstelijke vierde plaats eindigde. Ze moeten er veel voor geven, maar krijgen er ook heel veel voor terug. De passie en de drive voor de ijshockeysport is groot en ze vertellen er maar al te graag over.

In het ijshockey zijn niet veel meisjes die de sport beoefenen, te weinig voor een meisjesteam, dus trainen en spelen Roos en Arwen sinds het begin al met de jongens mee. Roos schat dat de verhouding meisjes-jongens ongeveer één op tien is. Samen spelen met de jongens vinden ze beiden geen enkel probleem. Momenteel zijn ze de enige vrouw binnen hun team, maar dat is totaal geen issue, ook niet in de kleedkamer. “We voelen ons veilig en beschermd en zijn gewoon ‘one of the guys’”, vertellen Arwen en Roos. Het onderlinge respect en de discipline binnen het ijshockey is wat dat betreft groot.

Lees het hele bericht op Groot Heerenveen

Meer nieuws en tips