Shorttrack bestaat al lang, en toch is het vrij nieuw. Met de Dutch Open Shorttrack op komst vertellen we je graag hoe het precies werkt met deze supersnelle schaatssport!

Ontstaan van shorttrack

Wist jij dat shorttrack al in 1890 is ontstaan in Engeland? Shorttrack betekent letterlijk ‘korte baan’. Het is ontstaan vanuit het rolschaatsen en vond zo z’n weg naar de ijshockeybaan waar rondjes van 111,12 meter worden gereden. Dat is dus wel wat anders dan de 400 meter-baan bij het langebaanschaatsen!

Speciale shorttrack schaatsen

Om zulke korte rondjes te kunnen rijden, heb je andere schaatsen nodig om snel door de vele bochten te kunnen. De schoenen staan daarom wat hoger op de ijzers dan bij langebaanschaatsen. En de ijzers zelf zijn ook net even anders. Als je vanaf de zijkant naar de schaats kijkt, dan is’ie van punt tot eind ronder, zodat ze sneller door de bochten kunnen, meer grip hebben en beter kunnen sturen. Best belangrijk tijdens een shorttrackwedstrijd.

Zo werkt de puntentelling tijdens een shorttrackwedstrijd

In het langebaanschaatsen zijn we gewend dat er veel schaatsers achter elkaar aan dezelfde afstand rijden. Er staan per rit altijd twee schaatsers tegelijk op de baan en alle tijden van alle ritten worden met elkaar vergeleken. De snelste tijd van alle ritten wint. Maar bij shorttrack werkt dat anders.

Alle schaatsers tegelijk en in dezelfde baan
Niet alleen staan er bij het shorttrack 4 of 5 rijders tegelijk op het ijs, in plaats van 2 bij het langebaanschaatsen, ze rijden ook allemaal in dezelfde baan. Hierbij gaat het niet om de snelste tijd, maar om direct winnen in de rit waarin je rijdt. De ritten worden niet met elkaar vergeleken. Word je bijvoorbeeld vierde in jouw rit, maar ben je alsnog sneller dan de winnaar van de volgende rit, dan heeft dat dus geen invloed op de uitslag. Je blijft vierde.

Voorrondes, kwartfinales, halve finales en finales
Eigenlijk kun je shorttrack vergelijken met een hele korte Champions League. De schaatsers rijden per afstand eerst voorrondes. Zit je bij de eerste drie van jouw rit, dan ben je door naar de kwartfinale voor die afstand. Gaat de kwartfinale ook goed, dan mag je door naar de halve finale. In de uiteindelijke finale wordt pas bepaald wie de gouden, zilveren en bronzen medaille winnen.

Elke ronde wordt dus gereden op basis van dit afvalsysteem. Per ronde zijn er meerdere ritten. En per rit staan dus meerdere schaatsers op de baan die direct met elkaar strijden om door te gaan naar de volgende ronde. Meestal gaan er per ronde twee of drie schaatsers (of teams) door naar de volgende ronde.

Afstanden

In het shorttrackschaatsen kun je medailles winnen op de volgende afstanden:
500 meter: 4,5 rondjes
1000 meter: 9 rondjes
1500 meter: 13,5 rondjes
2000 meter: 18 rondjes (mixed relay)
3000 meter: 27 rondjes (relay vrouwen)
5000 meter: 45 rondjes (relay mannen)

(Mixed) relay

Naast de standaard afstanden waar de schaatsers individueel op het ijs staan, heb je in shorttrack nóg een extra wedstrijd: de (mixed) relay. Dit is een soort estafette, waarbij rijders van een team elkaar afwisselen. De eerste rijder namens een team start. Na een paar rondjes wordt hij vervangen door de volgende rijder van zijn team. Deze invaller komt naast de huidige schaatser te rijden. De huidige schaatser geeft hem een stevige duw om flink wat snelheid mee te geven en gaat daarna zelf van de baan. Dit herhaalt zich een paar keer, tot alle rondjes zijn gereden. De relay voor de mannen telt 45 rondjes. De vrouwen rijden er 27. En de mixed relay, waarbij mannen en vrouwen gemengd in een team elkaar afwisselen, zit erop na 18 rondjes.

Dutch Open Shorttrack

Zo. Nu heb je helemaal op de hoogte van deze snelle, dynamische en superspannende sport! Duizelt het je nog een beetje? Onderaan deze pagina op schaatsen.nl vind je handige, korte filmpjes waarin het shorttrack nog een keer met beeld wordt uitgelegd. Wil je deze spannende strijd in het echt meemaken? Tickets voor de Dutch Open Shorttrack die dit weekend in Thialf wordt verreden zijn te koop voor € 10!

Tickets Kopen

Meer nieuws en tips