Er zijn in onze regio hele leuke beleefroutes te volgen! Terwijl jij fietst of wandelt vertelt Jort Kelder je alles over de geschiedenis en de omgeving. Of pak de auto en ga op Foodtour met Reitse Spanninga. De routes zijn via Izitravel te volgen op je smartphone. Je krijgt vanzelf een seintje als je in de buurt van een punt bent waarover iets te vertellen valt!

Tante Marijke – wandelroute (7,5 km)

Hoe Oranjewoud aan haar naam komt? Van de Oranjes natuurlijk! Jort Kelder vertelt je tijdens deze wandeling alles over Maria Louise van Hessen-Kassel, ook wel liefkozend Tante Marijke genoemd, en hoe deze Prinses van Oranje Nassau in de 18e eeuw hier, in Oranjewoud, leefde.
De route

Strijd voor gelijkheid – fietsroute (39 km)

In Nederland is stemrecht tegenwoordig heel gewoon. Maar zo vanzelfsprekend was dat vroeger niet. Stap op de fiets en laat je onderweg langs Heerenveen, Jubbega, De Knipe, Oudeschoot en Bontebok meevoeren in het leven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Hoor van Jort Kelder hoe hij 140 jaar geleden de strijd tegen maatschappelijk onrecht aanging en wat dit heeft betekend voor onze samenleving.
De route

Friese Foodtour – autoroute (94 km)

Trek na het fietsen en wandelen? Pak de auto en ga met Reitse Spanninga mee op culinaire expeditie. Onderweg verzamel je de lekkerste ingrediënten bij lokale ondernemers die op ecologische, natuurlijke of anderzijds verantwoordelijke manier lokaal produceren. Reitze deelt zijn lekkerste recepten met je! De route leidt je onder andere langs Eko Bakkerij Bolhuis in Jubbega, Natuurtuin ’t Hummelhûs in Oudehorne, Hoekstra Asperges in Katlijk en eindigt bij Keurslagerij Spijkerman in Akkrum.

De route

Meer nieuws en tips